W tym roku niezależnie od tego, czy ktoś obchodzi święta, czy nie, siedzi w domu. Rozwiązuje to niejednokrotnie problem niewygodnych pytań ze strony rodziny, zapisów do fryzjera czy kosmetyczki oraz doboru stroju na całe dwa dni. W tym roku, w domowym zaciszu, każdy spędza czas świąt z najbliższymi lub z dala od nich. Nie przeskoczymy tego. Jednak, jak co roku lub dlatego, że tym razem mamusia nie przygotuje, pojawia się pytanie: co przygotować na święta?
Mam dla każdego proste i smaczne menu:
BARSZCZ BIAŁY LUB ŻUREK
W naszym domu podaje się barszcz na zakwasie z buraków. To przepis babci mojego męża, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Barszcz gotujemy na wędzonych kościach i kiełbasie pokrojonej z półplasterki. Wywar na warzywach, jak rosół. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas z buraków, starte żółtka jajek oraz śmietanę. Do barszczu wkrawamy ćwierćplasterki jajek.
- zakwas z buraków
- śmietana
- wędzone kości
- kiełbasa
- warzywa na wywar
- jajka na twardo
Przepis na zakwas z buraków znajdziecie TUTAJ
Przepis na zakwas oraz domowy żurek znajdziecie TUTAJ
PASZTET
Można go przygotować z kupionego na tę okazję mięsa lub wykorzystać mięso ugotowane w rosole. U nas opcja z wcześniej ugotowanym i "uzbieranym" mięsem. Dogotowujemy tylko podgardle, warzywa, grzyby, sparzamy wątróbkę. Ugotowane mięso, cebulę i namoczoną-odciśniętą bułkę, mielimy 3 razy przez maszynkę do mięsa na średnim sitku. Dokładnie mieszamy-wyrabiamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy gałką muszkatołową, masłem, solą i pieprzem. Wkładamy w nasmarowane foremki i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
mięso ugotowane-drób, wołowe, wieprzowe
- masło
- bułka
- bułka tarta
- jajko
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
MIĘSO PIECZONE
Dowolne mięso-schab, pierś z indyka, należy natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Tak nasmarowane ma odleżeć trzy dni w lodówce. Po tym czasie pieczemy je do miękkości. Nie podam tutaj sztywnego czasu, należy sprawdzić jakie zalecenia są na instrukcji piekarnika.
- mięso
- sól, pieprz
- majeranek
- główka czosnku
Mięso to zawsze kroimy do jedzenia na zimno, ale również służy jako danie obiadowe na ciepło.
PIECZEŃ WOŁOWA przepis TUTAJ
GALARETKA Z KURCZAKA-TYMBALIKI
Moje dzieci zdecydowanie bardziej wolą galaretkę z kurczaka niż tradycyjne nóżki. Do wielkanocnych dodaję jajko na twardo. Przepis TUTAJ
SAŁATKA JARZYNOWA
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- seler
- 2 ziemniaki
- 3 ogórki kiszone
- cebula
- majonez
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 5 jajek
- puszka groszku
Warzywa ugotuj na miękko, jajka ugotuj na twardo. Wszytko pokrój w kostkę, dodaj groszek, majonez, musztardę, sól, pieprz. Wymieszaj.
MURZYNEK CZY BROWNIE?
U nas trwa spór, na razie jeszcze nie wybraliśmy, które ciasto zrobimy
Przepis na brownie z czekoladowym kremem TUTAJ
Przepis na tradycyjnego murzynka TUTAJ
DOMOWE JAJKO NIESPODZIANKA przepis TUTAJ
KEKS
To ciasto, które pieczemy tylko dwa razy w roku, przepis TUTAJ
BABKA DROŻDŻOWA
TUTAJ przepis na placek drożdżowy,a le to podstawowy przepis na ciasto i babkę drożdżową, z których korzystam.
SERNIK BABUNI przepis TUTAJ
Wybierzcie maksymalnie dwa ciasta, żeby się nie przejadać.
2 komentarze
Mi przyjdzie spędzać samotnie, dziewczyny niech lepiej zostaną w domu. Nawet nie chce mi się nic szykować...
OdpowiedzUsuńMy mieszkamy w wielopokoleniowym domu. Mimo to, będzie nas zaledwie sześć osób.
Usuń