CO PRZYGOTOWAĆ NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE?

czwartek, 2 kwietnia 2020

              W tym roku niezależnie od tego, czy ktoś obchodzi święta, czy nie, siedzi w domu. Rozwiązuje to niejednokrotnie problem niewygodnych pytań ze strony rodziny, zapisów do fryzjera czy kosmetyczki oraz doboru stroju na całe dwa dni. W tym roku, w domowym zaciszu, każdy spędza czas świąt z najbliższymi lub z dala od nich. Nie przeskoczymy tego. Jednak, jak co roku lub dlatego, że tym razem mamusia nie przygotuje, pojawia się pytanie: co przygotować na święta?

Mam dla każdego proste i smaczne menu:

BARSZCZ BIAŁY LUB ŻUREK

W naszym domu podaje się barszcz na zakwasie z buraków. To przepis babci mojego męża, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Barszcz gotujemy na wędzonych kościach i kiełbasie pokrojonej z półplasterki. Wywar na warzywach, jak rosół. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas z buraków, starte żółtka jajek oraz śmietanę. Do barszczu wkrawamy ćwierćplasterki jajek.
  • zakwas z buraków
  • śmietana
  • wędzone kości
  • kiełbasa
  • warzywa na wywar
  • jajka na twardo

Przepis na zakwas z buraków znajdziecie TUTAJ
Przepis na zakwas oraz domowy żurek znajdziecie TUTAJ 

PASZTET

Można go przygotować z kupionego na tę okazję mięsa lub wykorzystać mięso ugotowane w rosole. U nas opcja z wcześniej ugotowanym i "uzbieranym" mięsem. Dogotowujemy tylko podgardle, warzywa, grzyby, sparzamy wątróbkę. Ugotowane mięso, cebulę i namoczoną-odciśniętą bułkę,  mielimy 3 razy przez maszynkę do mięsa na średnim sitku. Dokładnie mieszamy-wyrabiamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy gałką muszkatołową, masłem, solą i pieprzem. Wkładamy w nasmarowane foremki i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
mięso ugotowane-drób, wołowe, wieprzowe
  • masło
  • bułka
  • bułka tarta
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

MIĘSO PIECZONE

Dowolne mięso-schab, pierś z indyka, należy natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Tak nasmarowane ma odleżeć trzy dni w lodówce. Po tym czasie pieczemy je do miękkości. Nie podam tutaj sztywnego czasu, należy sprawdzić jakie zalecenia są na instrukcji piekarnika.
  • mięso
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • główka czosnku

Mięso to zawsze kroimy do jedzenia na zimno, ale również służy jako danie obiadowe na ciepło.

PIECZEŃ WOŁOWA przepis TUTAJ 

GALARETKA Z KURCZAKA-TYMBALIKI

Moje dzieci zdecydowanie bardziej wolą galaretkę z kurczaka niż tradycyjne nóżki. Do wielkanocnych dodaję jajko na twardo. Przepis TUTAJ

SAŁATKA JARZYNOWA

  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • seler
  • 2 ziemniaki
  • 3 ogórki kiszone
  • cebula
  • majonez
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 5 jajek
  • puszka groszku

Warzywa ugotuj na miękko, jajka ugotuj na twardo. Wszytko pokrój w kostkę, dodaj groszek, majonez, musztardę, sól, pieprz. Wymieszaj.


MURZYNEK CZY BROWNIE?

U nas trwa spór, na razie jeszcze nie wybraliśmy, które ciasto zrobimy
Przepis na brownie z czekoladowym kremem TUTAJ
Przepis na tradycyjnego murzynka TUTAJ

DOMOWE JAJKO NIESPODZIANKA przepis TUTAJ 

KEKS

To ciasto, które pieczemy tylko dwa razy w roku, przepis TUTAJ 

BABKA DROŻDŻOWA

TUTAJ przepis na placek drożdżowy,a le to podstawowy przepis na ciasto i babkę drożdżową, z których korzystam.

SERNIK BABUNI przepis TUTAJ 

Wybierzcie maksymalnie dwa ciasta, żeby się nie przejadać.











2 komentarze

  1. Mi przyjdzie spędzać samotnie, dziewczyny niech lepiej zostaną w domu. Nawet nie chce mi się nic szykować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mieszkamy w wielopokoleniowym domu. Mimo to, będzie nas zaledwie sześć osób.

      Usuń