Lubisz galaretkę na ostro z warzywami lib mięsem, ale nie umiesz lub nie masz czasu zrobić tradycyjnych nóżek? Mam dla ciebie szybki i bajecznie prosty przepis na tymbaliki.
Moje ulubione to takie z indykiem.
- 3 golonki z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1/2 małego pora
- opalona na ogniu cebulka
- liść kapusty
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku-zmiażdżone
- sól, pieprz
Składniki gotować tak jak na rosół. Nie powinien wrzeć, by nie był mętny. Po ugotowaniu należy odłowić mięso i warzywa i ostudzić. Mięso obieram ze skóry, włókien i kości. Samo chudziutkie kroję w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler kroje w kostkę.
- kukurydza konserwowa
- groszek konserwowy
- żelatyna spożywcza
- pojemniczki
Wywar odcedź, zmieszaj z żelatyną wg przepisu. jedne są na zimny wywar inne na gorący. Czytaj zalecenia z opakowania. Nalej na dno pojemniczków po odrobinie wywru na dno pojemniczków i poczekaj, aż stężeje. Porozdzielaj mieso i warzywa w pojemniki i zalej reztą wywaru. Odstaw do stężenia. Podawaj z plasterkiem cytryny lub octem.
Tymbaliki możesz zrobić z jajkiem, rybą lub innymi składnikami, które lubisz.
TUTAJ znajdziesz przepisy na typowo imprezowe proste dania.
Tymbaliki możesz zrobić z jajkiem, rybą lub innymi składnikami, które lubisz.
TUTAJ znajdziesz przepisy na typowo imprezowe proste dania.
6 komentarze
Napiszę krótko- uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie galarety :) Tak dla ciekawości powiem, że u mnie nazywa się je zylcem albo galertem :)
OdpowiedzUsuńOsobiście nie przepadam ale mój mąż jest wiernym fanem i co roku poszukuje swojego ideału.
OdpowiedzUsuńUwielbiam - bardzo często goszczą na imprezach u mojej mamy i nie tylko ;) I nawet wyglądają bardzo podobnie - apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńNie moje smaki, nie znoszę galarety - ale mężowi na pewno by smakowały :)
OdpowiedzUsuńTo idealna przekąska dla mojego męża I przyjaciół :). Ja fanem nie jestem. Śmiać mi się chce, jak teściowa przynosi nam galaretę I mówi zrobiłam dla was :)
OdpowiedzUsuń