Wafle z kajmakiem, czyli efektowny bieda-deser, kojarzy się chyba wszystkim ze smakiem z dzieciństwa. Przepis i wykonanie są banalnie proste. Wystarczy trzy składniki i 15 minut, by cieszyć się wafelkami do kawy.
Potrzebne będą:
- dwie paczki wafli
- puszka mleka skondensowanego gotowanego-najlepiej wychodzi z Gostyńskiego
- 1/3 kostki masła
Do misy miksera należy przełożyć kajmak, miksować go na wysokich obrotach ok. 3 minut, w tym czasie powinien podwoić objętość. Do miksowanego kajmaku należy dodać miękkie masło i ok. minuty jeszcze miksować na gładką masę. Wafle z każdej paczki osobno posmarować masą-należy zostawić po jednym waflu do przykrycia.
Gotowe wafle trzeba obciążyć, żeby się dobrze skleiły. W tym celu warto użyć deski i kilku ciężkich książek. Po ok. 15 minutach można już kroić na paski o szerokości ok 3 cm. Każdy pasek należy pod kątem podzielić na małe wafelki. Oczywiście można je pokroić dowolnie, ale w ten sposób kroiły mam i babcia, więc go powielam.
Wypróbuj również przepisy na:
3 komentarze
Narobiłaś mi apetytu na te smakołyki :D
OdpowiedzUsuńRaz zrobisz i masz na tydzień, jeśli dobrze je przechowasz ;)
UsuńChyba dobrze schowasz, bo bez tego znikną w dwa dni! :D
Usuń