Wychowywałam się w czasach, gdy czekolada była w Pewexie lub przywożona z Niemiec. Na pólkach były mleczne wyroby czekoladopodobne, a mamy i babcie, chcąc dać dzieciom łakocie robiły blok. Taki rarytas z PRLu. Było ich jeszcze kilka: oranżada z torebki foliowej ze słomką, gumy
Przepis na blok
- 1/2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 250g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 mleko "niebieskie"
- bakalie (kupuję mieszankę studencką)
- duża paczka herbatników
Najpierw zagotuj mleko, z cukrem i masłem, następnie dodaj kakao. Gotuj mieszając. Wsypuj po trochu niebieskie mleko, cały czas mieszając. Kiedy połączysz wszystko na gładką masę. Dodaj na koniec pokruszone herbatniki i bakalie. Wymieszaj, Przełóż do foremki, może to być silikonowa forma lub pojemnik po lodach. Odstaw do lodówki. Po dwóch godzinach, masz gotowy blok do pałaszowania.
Do bloku możesz wsypać dowolne bakalie, tak samo, jak do keksa.
Smacznego
PODOBNY ARTYKUŁ
Domowe ciasteczka orkiszowo-owsiane i szyszki z ryżu preparowanego oraz kilka fajnych zdrowych przepisów w jednym wpisie
Masz swój przepis? Podaj go
9 komentarze
No ładny ten Twój blok! Moja fit wersja pewnie by Marcinowi mniej do gustu przypadła :D
OdpowiedzUsuńMarcin zjadł tylko kawałek, trzyma się diety ;) Właśnie twoja fit wersja bardziej dla niego, następnym razem wypróbuję :)))
UsuńWygląda bardzo smakowicie, połączenie tych składników wpasowuje się w moje smaki.
OdpowiedzUsuńCzerp i rób własny :)
UsuńMniaaaammmmm! Jestem mega głodna!!! Na Twój blok sadystko jedna :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie dojadamy okruszki, czas zrobić drugi :)))
UsuńBędę dzisiaj próbować z Jasiem, życ mi powodzenia. :D
OdpowiedzUsuńŻyczę ci duuuuużo powodzenia, z całego serca, znam twój talent ;)
Usuńnarobiłaś mi strasznego smaka :)
OdpowiedzUsuńW sumie chyba przekształcę ten przepis na trochę bardziej piernikowy. Będzie coś nowego na święta ♥