ZAKWAS Z BURAKÓW-NATURALNIE NA ANEMIĘ

wtorek, 4 lutego 2020
na anemię

              Buraki są źródłem witaminy A, C, K, PP oraz witamin z grupy B. ich skład zawiera, wapń, potas, żelazo, wapń, fosfor i magnes. Zakwas z buraków ma właściwości  antybakteryjne i przeciwwirusowe. Regularne picie zakwasu z buraków pomaga w leczeniu chorób skóry, walce z depresją, bezsennością i niedokrwistością. 

Dla mnie zakwas z buraków to nie tylko pyszny początek barszczu, baza do koktajli, ale przede wszystkim nieoceniona pomoc w walce z anemią. Przygotowanie zakwasu z buraków jest banalnie proste.

ZAKWAS Z BURAKÓW
  • buraki
  • sól
  • gotowana woda
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gałązka rozmaryny
  • kilka ząbków czosnku
  • czysty, wyparzony słój lub inne naczynie NIEMETALOWE
Buraki należy obrać i pokroić na cząstki. Tak przygotowane włożyć do słoika, dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu i zalać przegotowaną, ostudzona wodą z solą /na 1 litr łyżka soli/. Słoik należy przykryć-nie musi być to szczelna pokrywka. Na wierzchu zalewy zacznie się robić białą piana, to naturalny proces, jednak należy ja zbierać. Zakwas jest dobry do picia po ok siedmiu dniach. Wtedy należy zlać zakwas do butelki i przechowywać w chłodnym miejscu. Taki zakwas może stać nawet dwa-trzy miesiące, ale u mnie nigdy tylko nie stoi, zawsze wcześniej jest wypijany.

Przeczytaj także

2 komentarze

  1. Na anemię jest super, chociaż po tym jak 9 lat temu miałam stan blisko białaczki (skutek uboczny leczenia inrerferonem), to do dziś nie mogę patrzeć na buraki. Na moją anemię oprócz zmniejszania dawek nic nie pomagało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie anemia od wielu lat. Ostatnie dwa lata nie miałam i znów wróciła :( Zastanawiam się, czy nie jest to skutek powrotu do kawy? Może mieć to związek?

      Usuń