KRUCHE CIASTECZKA PIECZARKI

poniedziałek, 9 kwietnia 2018
ciasteczka jak pieczarki przyślij przepis

Dziś mam dla was banalnie prosty przepis na ciekawie wyglądające ciasteczka. Poznałam je w sobotę u przyjaciółki, a  dziś sama robię. Są kruche, smaczne, wzbudzają zainteresowanie, gdyż wyglądają, jak prawdziwe pieczarki. Nikt im się nie oprze.
Składniki
150g miękkiego masła
5 płaskich łyżek cukru pudru
1 duże jajko
2 niepełne szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
kakao

Dodatkowo pusta butelka po wodzie.

Masło, jajko, cukier i sok z cytryny z olejkiem migdałowym, wymieszaj w misce miksera. Kiedy masa będzie jednolita, przesiej mąki z sodą i zagnieć ciasto. Formuj z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrób wgłębienie otworem butelki znużonym uprzednio w kakao. W ten sposób uzyskasz brązowy spód pieczarki i ogonek.

Ciastka piecz ogonkami do góry, na blasze, w 180 stopniach przez 15 min. Ciasteczka są bardzo kruche. Spokojnie przechowasz je kilka dni, jednak są tak pyszne, że raczej tyle nie przetrwają ;)

Przyjaciółka /dzięki Maju/ znalazła przepis na nie w "Przyślij przepis" jednak  wprowadziłam do niego swoje modyfikacje do niego.

To cię może zainteresować
Kulki mocy-fit przepis
Szybkie pączki serowe, które nie piją tłuszczu
Pavlova-teraz i ty ją zrobisz

7 komentarze

  1. Wyglądają super - na ciasteczka o tak nietypowym kształcie na pewno każdy się skusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają :) A do tego przepis jest bardzo prosty :) Smakowicie tu u Ciebie :)

    Pozdrawia inna mama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszotka :) Prezentują się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I mnie podoba się wygląd ciasteczek. Wierzę, że są smaczne, ale moje dzieci nie przepadają za podobnymi. Mąż wcale nie słodkiego, a ja cóż znów przygotowuje ciało do lata, czyli odmawiam sobie wszelkich słodkości:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja chyba jestem zbyt leniwa na takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciastka może i pięknie wyglądają, ale smakują nieciekawie, strasznie czuć w nich mąkę ziemniaczaną. Dzieci nie chciały ich jeść niestety. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń