Kiedy potrzebujesz szybkiego pomysłu na deser, zrób: jabłka w cieście francuskim.
Jabłka obierz ze skórki (na skórkach ugotować możesz kompot lub wysusz je do herbaty owocowej).
Obrane jabłka wstaw ogonkami do góry do garnka z wodą, z miodem sokiem z cytryny, cynamonem przyprawą do kawy. Zagotuj, odwróć jabłka jeśli nie zakrył ich syrop.
Ciasto francuskie pokrój w paski. owijaj nimi każde jabłko, Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 20 min. Sprawdź czy dopiekły się od spodu, jeśli są blade zmień ustawienia piekarnika na grzanie od dołu.Podpiekaj kolejne 10 minut. Podawaj lekko przestudzone. Możesz posypać cukrem pudrem-nie jest to jednak konieczne.
Smacznego
TU ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
5 komentarze
Jeszcze rok temu w ogóle nie jadłam jabłek a teraz uwielbiam! można gdzieś wiecej poczytać na temat skórek do herbaty? :) jestem tu pietwszy raz, fajne ,,miejsce" :) od niedawna sama jestem mamą i ,,mama 3 robi na mnie ogromne wrazenie to bardzo duzo pracy wymaga:) zapraszam do siebie:) moze jakis kom zmotywuje mnie do ponownego pisania:) i czekam na tą herbatę:)
OdpowiedzUsuńZrobię o tym wpis, bo jest tyle zastosowań, a większość osób je wyrzuca.
UsuńNawet nie pomyslalam zeby skórki wykorzystac:)
UsuńNabrałam ogromnego apetytu :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda :) Ostatnio robiłam coś podobnego i chciałam o tym dać post ale nie zrobiłam zdjęć, a teraz odczekam, żeby nie było, że zgapiam :))))) Ja te jabłuszka układałam na paskach z ciasta francuskiego, dałam trochę miodu i cynamonu i pędzelkiem posmarowałam żółtkiem. Generalnie to średnio wyszło, jeśli chodzi o konsystencję, ze względu na miód, były trochę rozmiękczone, ale moja mała się zajadała.
OdpowiedzUsuń