GRUSZKI W SYROPIE I CIEŚCIE FRANCUSKIM

sobota, 24 września 2016


                Odkryłam smaczna i zdrowa przekąskę. Dietetyczny deser, który cieszy oczy i podniebienie: GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM.  Są proste w wykonaniu i efektowne.

Jak je przygotować?

Gruszki obierz, zostawiając "ogonki". Ilość gruszek zależy od tego, ile ich potrzebujesz.

- twarde gruszki
- 100ml wytrawnego, białego wina (dla dzieci i kobiet w ciąży proponuję sok w zastępstwie)
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
-  4 goździki
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Składniki wlej/wsyp do garnka ustawiaj w nim gruszki, gotuj do zmięknięcia gruszek

- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jako
Gotowe ciasto jest już odpowiedniej grubości, wystarczy pokroić je w dwu-centymetrowe paski. Owiń nimi gruszki, wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni.

Przestudzone możesz podać dekoracyjnie posypane cukrem pudrem lub polane syropem.

SYROP
- sok z cytryny
- 2 łyżki miodu
- cynamon
Składniki połącz, gotuj ok 15 min.


Idealny niedzielny deser.
Smacznego.

                                   

Masz pomysł na podobny deser, podziel się nim.

3 komentarze

  1. No no wyglądają obłędnie aż mi ślinka poleciala

    OdpowiedzUsuń
  2. No no wyglądają obłędnie aż mi ślinka poleciala

    OdpowiedzUsuń

To miejsce dla ciebie,
ale zanim skomentujesz pamiętaj, że ten blog to w dużej mierze ironiczne spojrzenie nie tylko na macierzyństwo, pokazane ze specyficznym może, ale jednak poczuciem humoru.