PIECZONE JABŁKO W CIEŚCIE FRANCUSKIM


           Kiedy potrzebujesz szybkiego pomysłu na deser, zrób: jabłka w cieście francuskim.

Jabłka obierz ze skórki (na skórkach ugotować możesz kompot lub wysusz je do herbaty owocowej).
Obrane jabłka wstaw ogonkami do góry do garnka z wodą, z miodem sokiem z cytryny, cynamonem przyprawą do kawy. Zagotuj, odwróć jabłka jeśli nie zakrył ich syrop.

Ciasto francuskie pokrój w paski. owijaj nimi każde jabłko, Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 20 min. Sprawdź czy dopiekły się od spodu, jeśli są blade  zmień ustawienia piekarnika na grzanie od dołu.Podpiekaj kolejne 10 minut. Podawaj lekko przestudzone. Możesz posypać cukrem pudrem-nie jest to jednak konieczne.

Smacznego






                        TU ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

CONVERSATION

5 komentarze:

  1. Jeszcze rok temu w ogóle nie jadłam jabłek a teraz uwielbiam! można gdzieś wiecej poczytać na temat skórek do herbaty? :) jestem tu pietwszy raz, fajne ,,miejsce" :) od niedawna sama jestem mamą i ,,mama 3 robi na mnie ogromne wrazenie to bardzo duzo pracy wymaga:) zapraszam do siebie:) moze jakis kom zmotywuje mnie do ponownego pisania:) i czekam na tą herbatę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobię o tym wpis, bo jest tyle zastosowań, a większość osób je wyrzuca.

      Usuń
    2. Nawet nie pomyslalam zeby skórki wykorzystac:)

      Usuń
  2. Świetnie to wygląda :) Ostatnio robiłam coś podobnego i chciałam o tym dać post ale nie zrobiłam zdjęć, a teraz odczekam, żeby nie było, że zgapiam :))))) Ja te jabłuszka układałam na paskach z ciasta francuskiego, dałam trochę miodu i cynamonu i pędzelkiem posmarowałam żółtkiem. Generalnie to średnio wyszło, jeśli chodzi o konsystencję, ze względu na miód, były trochę rozmiękczone, ale moja mała się zajadała.

    OdpowiedzUsuń

To miejsce dla ciebie,
ale zanim skomentujesz pamiętaj, że ten blog to w dużej mierze ironiczne spojrzenie nie tylko na macierzyństwo, pokazane ze specyficznym może, ale jednak poczuciem humoru.