Drób jest jednym z najczęściej wybieranych gatunków mięsa. Jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale ma najdelikatniejszy smak wśród innych mięs, co oczywiście doceniają rodzice dzieci, gdyż też najchętniej jedzą drobiowe przysmaki. Dzięki unijnemu programowi, wspierającemu kampanie promujące wysokojakościowe produkty rolne, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, na których pod czujnym okiem Sebastiana Kruzowicza, Jaśka Kuronia oraz niebywale energicznej Cristiny Catese, przygotowywałam wspólnie z Marcinem oraz pozostałymi uczestnikami dania z wykorzystaniem drobiu.
Kilka ciekawych oraz cennych rad, jakie usłyszałam na warsztatach i od razu wcieliłam je w życie:
- należy wybierać czytelnie oznaczony drób posiadający certyfikaty jakości
- nie należy myć drobiu po
- przed planowanymi zakupami należy przygotować termiczne opakowanie do transportu, by nie zaburzyć temperatury przechowywania podczas transportu
- w domu najlepiej torbę z drobiem wstawić do zlewu-to bardziej higieniczne niż rozkładanie toreb na blatach, stamtąd należy przenieść nasz drób do pojemnika szklanego, w ten sposób lepiej się przechowa
- najdelikatniejsze mięso wbrew pozorom jest na udkach, po obraniu ich ze skóry i kości otrzymujemy pełnowartościowe mięso na kotlety, gulasz, gyros itp.
- drób przygotowuje się bardzo szybko
- mięso drobiowe jest delikatne i najchętniej wybierane przez dzieci
- dzięki zawartości białka jest polecany przy dietach
- mięsa drobiowego pod żadnym pozorem nie wolno rozmrażać w temperaturze pokojowej, należy robić to bardzo wolno w lodówce
- w Polsce obowiązuje zakaz faszerowania drobiu antybiotykami, wyjątek stanowią choroby, jednak wtedy pod ścisłą kontrolą weterynarii przebiega leczenie i obowiązuje okres karencji, dlatego żadne mięso trafiające na rynek nie zawiera antybiotyku
Jako wisienkę na torcie podaję dwa przepisy, które powaliły mnie na kolana i niejednokrotnie odtworzę je w domu
0 komentarze
Prześlij komentarz