WARSZTAY KULINARNE + DWA FANTASTYCZNE PRZEPISY DO WYKONANIA W DOMU

wtorek, 5 października 2021

 

 Drób jest jednym z najczęściej wybieranych gatunków mięsa. Jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale ma najdelikatniejszy smak wśród innych mięs, co oczywiście doceniają rodzice dzieci, gdyż też najchętniej jedzą drobiowe przysmaki. Dzięki unijnemu programowi, wspierającemu kampanie promujące wysokojakościowe produkty rolne, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, na których pod czujnym okiem Sebastiana Kruzowicza, Jaśka Kuronia oraz niebywale energicznej Cristiny Catese, przygotowywałam wspólnie z Marcinem oraz pozostałymi uczestnikami dania z wykorzystaniem drobiu.

Kilka ciekawych oraz cennych rad, jakie usłyszałam na warsztatach i od razu wcieliłam je w życie:

- należy wybierać czytelnie oznaczony drób posiadający certyfikaty jakości

- nie należy myć drobiu po 

- przed planowanymi zakupami należy przygotować termiczne opakowanie do transportu, by nie zaburzyć temperatury przechowywania podczas transportu

- w domu najlepiej torbę z drobiem wstawić do zlewu-to bardziej higieniczne niż rozkładanie toreb na blatach,  stamtąd należy przenieść nasz drób do pojemnika szklanego, w ten sposób lepiej się przechowa

- najdelikatniejsze mięso wbrew pozorom jest na udkach, po obraniu ich ze skóry i kości otrzymujemy pełnowartościowe mięso na kotlety, gulasz, gyros itp. 

- drób przygotowuje się bardzo szybko

- mięso drobiowe jest delikatne i najchętniej wybierane przez dzieci

- dzięki zawartości białka jest polecany przy dietach

- mięsa drobiowego pod żadnym pozorem nie wolno rozmrażać w temperaturze pokojowej, należy robić to bardzo wolno w lodówce

- w Polsce obowiązuje zakaz faszerowania drobiu antybiotykami, wyjątek stanowią choroby, jednak wtedy pod ścisłą kontrolą weterynarii przebiega leczenie i obowiązuje okres karencji, dlatego żadne mięso trafiające na rynek nie zawiera antybiotyku




Jako wisienkę na torcie podaję dwa przepisy, które powaliły mnie na kolana i niejednokrotnie odtworzę je w domu

Indyk z bazylią, pomidorem i mozzarellą
Czas przygotowania: 20 minut
4 porcje
Składniki:
600 g piersi z indyka
350 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki białego wina
sól i mielony czarny pieprz
20 liści bazylii
1 mozzarella
PRZYGOTOWANIE
Indyka pokrój w paski o szerokości około 1 cm. Polej je sporą ilością oliwy i dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Całość obsmaż krótko i dodaj wino. Gotuj przez 2 minuty, cały czas mieszając aż alkohol odparuje.
Dodaj przecier pomidorowy i łyżeczkę oregano. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po ugotowaniu dodaj liście bazylii i dobrze odsączoną mozzarellę pokrojoną na małe kawałki.

Przykryj i pozostaw na małym ogniu przez kolejne 3 minuty - lub do momentu, gdy mozzarella się rozpuści.
Oraz drugi z praktycznego poradnika, dodam tylko, że dziś wykorzystam go na obiad


















0 komentarze

Prześlij komentarz