PROSTE I PYSZNE OBIADY OD 2 DO 5 ZŁOTYCH. 7 PRZEPISÓW NA CAŁY TYDZIEŃ.

poniedziałek, 28 października 2019
menu na cały tydzień

          Coraz  częściej  szukamy możliwości wykonania obiadu za nieduże pieniądze. Nie jest to spowodowane brakiem środków, choć nie ukrywam, że przynosi to spore oszczędności. Tanie nie
musi oznaczać byle jakie, gorsze czy niesmaczne. W przypadku obiadów tanie gotowanie to ekonomiczna oraz bardzo przemyślana kuchnia, z minimalnymi odpadami. Dania dobrane do gustu i smaku domowników, przemyślane zakupy, ułożone z wyprzedzeniem menu. Można ułożyć  menu na cały tydzień na obiady za 2 do 5 zł. Praktyczne i bardzo pomocne.


ZUPA CEBULOWA
  • cebula 5 szt
  • 2 kawałki kiełbasy cienkiej
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka słodka suszona

Cebulę należy obrać, pokroić w piórka, kiełbaskę z półplasterki. Zalewamy składniki 1 litrem wody. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości cebuli. Ok. 1,5 zł za porcję.

ZAPIEKANE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM

Dowolne warzywa pokrojone w piórka, cząstki. Doprawiamy przyprawa do dań z ziemniaków lub dowolnymi ziołami. Pieczone do 40 min są idealne. Z warzyw do pieczenia polecam: ziemniaki, cebulę, cukinię, bakłażan, rzodkiewkę, kalarepę, kapustę pekińską, paprykę, marchewkę, kalafior, brokuł, każde inne, które lubimy, mamy akurat w lodówce lub jest w dobrej cenie. Kapusta pekińska lubi być pieczona w sosie pomidorowym, inaczej wysycha. Ok. 2 zł za porcję.



ZARZUCAJKA
  • kość wędzona
  • kapusta kiszona
  • marchewka
  • ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • majeranek
  • kawałek słoniny
  • łyżka maki pszennej

Gotuję wywar na kości i warzywach, ziemniaki w kostkę, marchewka starta na tarce. Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru soku, kroję drobno. Kiedy ziemniaki są miękkie, dodaję kapustę, gotuję jeszcze ze 20 minut. Sypię obficie majeranek. Słoninę kroję w kostkę, przesmażam, na tłuszczyk ze skwarkami daję mąkę i zasmażam, zasmażkę leję do zupy. Koszt zupy ok 1.20 zł za porcję

NALEŚNIKI Z DŻEMEM
  • jajko
  • mąka
  • woda
  • 3 łyżki oleju

Składniki łączę mikserem, dodaję tyle wody, żeby ciasto było rzadkie. Smażę na suchej patelni. Podaję z dżemem, który mam akurat w domu. Dżem zazwyczaj robię latem z owoców, które mam, wiec już przy o przygotowaniu obiadu nie mam dodatkowego kosztu dżemu. 
Koszt naleśników ok 1 zł za 4-5 szt.

ZUPA KREM BROKUŁOWA

  • 4 różyczki brokuła
  • "noga" brokuła
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól pieprz
  • 2 łyżki oliwy lub masła

Warzywa ugotować, doprawić, odłowić marchewkę, resztę zblendować na krem. 
Koszt porcji ok 2 zł

WĄTRÓBKA Z CEBULĄ I JABŁKAMI W MAJERANKU
  • wątróbka
  • cebula
  • kwaśne jabłko, obrane, pokrojone na cząstki
  • majeranek

Wątróbkę oczyszczam z wszystkich błonek, myję, osuszam, moczę w mleku. Smażę do momentu, aż widzę, że jest zrumieniona-lubię dobrze wysmażoną. Międzyczasie, na drugiej patelni smażę cebulę. Kiedy wątróbka i cebula są gotowe, przyprawiam je, łączę do jednego garnka i chwilę razem smażę.
Na suchej patelni obsmażam jabłka z majerankiem. Podaję je z wątróbką.
Porcja ok 1.50 zł


KRUPNIK

  • wędzonka
  • ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • seler
  • lubczyk
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • kasza jęczmienna drobna

Na wędzonce ugotuj drobno pokrojone warzywa. Kiedy wywar zacznie się gotować, wsyp kaszę jęczmienną, na 2 litry wody wystarczy 1/3 szklanki kaszy. Przypraw. Gotuj do kleistej zupy.
Koszt porcji ok 2 zł.

PLACUSZKI DYNIOWO-JABŁKOWE

  • mały kefir
  • kawałek dyni
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Dynię gotuję ok 7 minut. Odcedzam, blenduję. Do niej dodaję mąkę, jajko, sodę, kefir. Jabłko kroję na małe plasterki. Dodaję do dość gęstego ciasta. Łyżką nakładam na rozgrzany tłuszcz, Smażę na małym ogniu. Placuszki podaję posypane cukrem pudrem.


ROSÓŁ Z MAKARONEM

  • 2 golonki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka korzeń
  • pietruszka nać
  • gałązka lubczyku
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • makaron nitki

Golonki z kurczaka wkładam do garnka z wodą. Kiedy się zagotuje, zmniejszam płytę grzewcza do minimum. Zbieram burzyny. Dodaję warzywa, uprzednio opaloną cebulę. Gotuję ok 4 godzin. Rosół ma tylko lekko mrugać, nie może się gotować, bo będzie mętny. Połowę rosołu odlewam do drugiego garnka, na zupę na drugi dzień.

Część makaronu gotuję wg przepisu na opakowaniu.
Porcja ok 3 zł

PULPECIKI Z MIĘSA Z ROSOŁU I MARCHEWKI + SAŁATKA JARZYNOWA

pulpeciki

  • mięso z rosołu
  • warzywa z rosołu
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • łyżka maki pszennej
  • sól 
  • pieprz

Mięso z rosołu obieram z kości, przepuszczam przez maszynkę, dodaję do niego pół rozgniecionej marchewki. Dodaję mąkę ziemniaczaną, doprawiam, wyrabiam na nieduże kuleczki, obtaczam je w mące. Gotuję na osolonej wodzie.

sałatka

  • ugotowane warzywa z rosołu
  • 1 ugotowane jajko
  • 2 ogórki kiszone
  • kawałek pora
  • 1 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki groszku zielonego
  • sól 
  • pieprz

Składniki sałatki kroje w kostkę, dodaje majonez, musztardę, doprawiam.
Porcja ok 2 zł


POMIDOROWA Z RYŻEM

W rosole gotuję ryż. Dodaje koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietany.
Porcja ok 1.5 zł

KOTLETY SOJOWE LUB KANIE W PANIERCE + GOTOWANA MARCHEWKA + ZIEMNIAKI

Jeśli nie mam kani, biorę kotlety sojowe.
Kotlety sojowe gotuję na wywarze, panieruję, smażę na złoty kolor.
Kanie myję, osuszam, doprawiam, panieruję, smażę.
Marchewkę i ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki przepuszczam przez praskę, marchewkę kroję w talarki.

ZUPA KREM DYNIOWA Z ZIARNAMI

  • kawałek dyni
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • cebula
  • lubczyk
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
Dynię piekę 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie gotuję wywar na warzywach. Pod koniec gotowania wyławiam z niego zielone warzywa,  żeby nie zepsuły mi koloru po zblendowaniu, dodaję dynię. Blenduję na gładko. Posypuję podsmażonymi na suchej patelni ulubionymi ziarnami.
Koszt porcji ok 2 zł.

KASZOTTO Z GRZYBAMI

  • kasza mix-to co znajdę w szafce
  • grzyby świeże lub suszone
  • cebula
  • ziele
  • listek

Kaszę gotuję wg. przepisu. Grzyby myję, smażę z cebulką. Kiedy kasza jest prawie dobra, dodaję do niej grzyby z cebulką. Doprawiam do smaku.

Menu dowolnie dobieram i modyfikuję do sezonowych warzy oraz tego, co mam w lodówce. Eliminuje w ten sposób nude w kuchni, wykorzystuję wszystko, co mam i cieszę się sezonowymi warzywami.





6 komentarze

  1. Smakowite obiadki, chociaż nie wszystkie na moją dietę. Myślałam że tylko ja nie dodaję mleka do ciasta naleśnikowego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki i krem z brokuła robię dość często, podobnie zupa pomidorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności, które lubię. Nie trzeba wydawać majątku by dobrze i smacznie zjeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto umieć robić rozsądne zakupy, żeby było pysznie i niedrogo :)

      Usuń