Najlepsze dary jesieni to grzyby i dynia. Dynia posiada właściwości lecznicze i odżywcze, jest bogata w cynk, co powinni docenić zwłaszcza mężczyźni,. Jest też niskokaloryczna, co doceniają ci, którzy są na diecie. Grzyby nie zawierają zbyt wielu właściwości odżywczych, ale ich smak i aromat kusi właściwie każdego.
Mało doceniana dynia ozdobna, po wydrążeniu jest świetnym materiałem na "miseczkę" do jesiennego farszu. Dynia ozdobna jest sztywna nawet po upieczeniu, idealnie nadaje się do nafaszerowania. Farsz może być dowolny, wg. twojego uznania. Dziś proponuję ci farsz grzybowy.
Składniki:
- dynie ozdobne
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- ser żółty
- dowolne grzyby
Umyte i wydrążone ozdobne dynie odkładamy na bok. Grzyby-tylko te, których jesteś pewien lub kupione z pewnego źródła, oczyść, opłukaj , pokrój i uduś. Pamiętaj, że kurka to pieprznik jadalny, wiec nie dodawaj do niej pieprzu.W mojej mieszance znalazły się: opieńki, koźlarki, gąski , piaskowce i kurki. Oczyszczone wylądowały na patelni. Za radą teściowej dodaję łyżkę smalcu do smażenia. Grzyby nie mogą być zbyt długo na patelni, bo stanę się suche i gorzkie. Cały czas musisz je mieszać. Na osobnej patelni podduś cebulkę pokrojoną w talarki. Po kilku minutach połącz cebulkę z grzybami, zasmaż.
Gotowy farsz zapakuj do wydrążonych dyniek, przykryj kawałkiem sera żółtego. Zapiekaj 20 min w termoobiegu w 180 stopniach. Podawaj mocno ciepłe i jedz razem z miąższem dyni.
Smacznego
JARZĘBINA nalewka, sok,dżem i kilka innych przepisów
10 komentarze
Wygląda smakowicie, niby tylko gdyby i dynia ale jak widać można bardzo smaczne danie stworzyć
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynie i grzyby. W różnych postaciach. Zupa z dyni, muffiny, zapiekanki, dynia w occie itp. Zapiekana oczywiście też.
UsuńPrzyznam szczerze, że nie przepadam ani za jednym, ani za drugim głównym składnikiem (grzyby lubię tylko zbierać 😉), chociaż muszę przyznać, że pomysł prezentuje się świetnie i może kiedyś przygotuję tę potrawę moim gościom 💙
OdpowiedzUsuńSporo dań, których sama nie jadam serwuję gościom i domownikom. Nie zamykam się tylko na to, co mi smakuje.
UsuńBardzo oryginalny sposób podania. Szczególnie, że mamy sezon.
OdpowiedzUsuńOzdobne dynie pełnia funkcję miseczek, mają na tyle sztywną skórkę, że danie nie jest tak wiotkie, jak w cukinii czy papryce.
UsuńDynia z grzybami - ciekawe połączenie, trzeba by wypróbować bo mega ciekawa jestem jak to może smakować, tym bardziej że sezon jest
OdpowiedzUsuńPolecam. Sama lubię dynię zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji.
UsuńSuper na jesień :)
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona połączeniem tych dwoch smaków :)
OdpowiedzUsuń