Lubisz galaretkę na ostro z warzywami lib mięsem, ale nie umiesz lub nie masz czasu zrobić tradycyjnych nóżek? Mam dla ciebie szybki i bajecznie prosty przepis na tymbaliki. 
Moje ulubione to takie z indykiem. 
- 3 golonki z indyka
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1/2 małego selera
 - 1/2 małego pora
 - opalona na ogniu cebulka
 - liść kapusty
 - liść laurowy
 - 2 ziela angielskie
 - 2 ząbki czosnku-zmiażdżone
 - sól, pieprz
 
Składniki gotować tak jak na rosół. Nie powinien wrzeć, by nie był mętny. Po ugotowaniu należy odłowić mięso i warzywa i ostudzić. Mięso obieram ze skóry, włókien i kości. Samo chudziutkie kroję w kostkę.  Marchewkę, pietruszkę i seler kroje w kostkę.
- kukurydza konserwowa
 - groszek konserwowy
 - żelatyna spożywcza
 - pojemniczki
 
Wywar odcedź, zmieszaj z żelatyną wg przepisu. jedne są na zimny wywar inne na gorący. Czytaj zalecenia z opakowania. Nalej na dno pojemniczków po odrobinie wywru na dno pojemniczków i poczekaj, aż stężeje. Porozdzielaj mieso i warzywa w pojemniki i zalej reztą wywaru. Odstaw do stężenia. Podawaj z plasterkiem cytryny lub octem.
Tymbaliki możesz zrobić z jajkiem, rybą lub innymi składnikami, które lubisz.
TUTAJ znajdziesz przepisy na typowo imprezowe proste dania.
Tymbaliki możesz zrobić z jajkiem, rybą lub innymi składnikami, które lubisz.
TUTAJ znajdziesz przepisy na typowo imprezowe proste dania.
6 komentarze
Napiszę krótko- uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie galarety :) Tak dla ciekawości powiem, że u mnie nazywa się je zylcem albo galertem :)
OdpowiedzUsuńOsobiście nie przepadam ale mój mąż jest wiernym fanem i co roku poszukuje swojego ideału.
OdpowiedzUsuńUwielbiam - bardzo często goszczą na imprezach u mojej mamy i nie tylko ;) I nawet wyglądają bardzo podobnie - apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńNie moje smaki, nie znoszę galarety - ale mężowi na pewno by smakowały :)
OdpowiedzUsuńTo idealna przekąska dla mojego męża I przyjaciół :). Ja fanem nie jestem. Śmiać mi się chce, jak teściowa przynosi nam galaretę I mówi zrobiłam dla was :)
OdpowiedzUsuń