Grudzień to jeden z najwspanialszych miesięcy. Można wtedy bez ograniczeń zajadać ulubione rarytasy, wmawiając wszystkim, że są zdrowe, rozgrzewające, świąteczne lub typowo zimowe. Prawdę powiedziawszy to świetna wymówka, by sobie kulinarnie dogadzać. O tej porze roku, zaczyna w moim domu pachnieć przyprawami korzennymi. Z utęsknieniem czekam na pierniczki. Ciasto na nie leżakuje od tygodnia w szafce. By umilić sobie czas oczekiwania, przygotowałam ciasteczka do zimowej herbatki. Wytrawne ciasteczka imbirowe z cynamonem.
Składniki:
- 180 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego*
- 2,5-3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczy*
Miękkie masło, jajko, skórkę z pomarańczy, cukier i cukier waniliowy wymieszaj mikserem na gładką masę. Na stolnicę wsyp mąkę, sodę, imbir, cynamon-wymieszaj. Utwórz z sypkich produktów kopczyk, zrób w nim wgłębienie i przełóż tam masę z miski. Rękoma natartymi odrobiną oleju zagniataj ciasto na gładką masę. Jeśli będzie się kleiło, dosyp odrobinę mąki. Wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od rąk. Stolnicę posyp mąka, mąką natrzyj wałek. Ciasto wałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawaj dowolne kształty, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Staraj się, by ciastka się nie stykały, bo piekąc, posklejają się ze sobą. Piecz w 175 stopniach bez termoobiegu przez 10 min.
Smacznego
* Domowy cukier waniliowy: weź czysty słoik, wsyp do niego cukier, włóż laskę wanilii. Po 2 dniach ciesz się prawdziwym aromatem wanilii w cukrze.
* Otarta skórka z pomarańczy. Umyta pomarańczę ocieraj na tarce z drobnymi oczkami. Skórkę wsyp do słoiczka, zasyp cukrem. Przechowuj w lodówce. Dodawaj do ciast. Tak samo możesz przygotować skórkę z cytryny.
Najlepszy przepis na pierniczki, z którego ciasteczka można jeśc tuz po upieczeniu znajdziesz TU.
TUTAJ znajdziesz przepisy na pyszne, rozgrzewające herbatki, idealne na zimowe wieczory.
TUTAJ znajdziesz przepisy na pyszne, rozgrzewające herbatki, idealne na zimowe wieczory.
Masz swoje ulubione, zimowe ciasteczka?
Podziel się przepisem, a wykorzytam go i pochalę się efektem na blogu wraz z podpisaniem autora przepisu.
9 komentarze
Córcia chętnie by kilka wciągnęła :)
OdpowiedzUsuńMoja młodsza wciąż podkrada :)
UsuńU mnie na blogu pierniczki w bardzo nietypowych kształtach :)
OdpowiedzUsuńChęnie je sprawdzę :)
UsuńMoje smaki :) Muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńUpiekę wiecej, przyjeżdżaj.
UsuńBożena, to jeden z moich ulubionych zapachów świątecznych. Uwielbiamy i też zaraz przygotowujemy. Zrobię też domowy cukier waniliowy. Fajnie, że o nim przypomniałaś.
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że nie kupujesz wanilinowego :)
UsuńAle mi smaka narobiłaś! Jutro się za to może wezmę, bo dziś nie pamiętam jak się nazywam ;) Usnęłam dziś na siedząco przy małej :)
OdpowiedzUsuń