DOMOWE PIERNICZKI-PROSTY PRZEPIS


                      Co roku robię domowe pierniczki. Od lat jestem wierna temu samemu przepisowi. Zawsze historia się powtarza: pierniczki znikają bardzo szybko. W związku z licznymi pytaniami o przepis, dzielę się moim długo skrywanym sekretem.

100g magaryny Kasi ucieraj z 2 łyżkami cukru, 2 żółtkami, 100g naturalnego miodu, 1 łyżka kwaśniej śmietany, 1,5 szkl mąki, 1 łyżeczka sody. 1 łyżka zimnej wody, 2/3 szkl cukru /skarmelizuj na patelni/, dodaj do masy, wyrabiaj. Dodaj do tego 4 łyżki kakao-prawdziwe, nie jakieś instant. i opakowanie korzennej przyprawy do piernika.

                                                      

         Zagnieć ciasto, schowaj w foliowej torebce do szafki na min 2 tyg, najlepiej jak poleży tam nawet 3 tyg. Jednak nie mamy już tyle czasu. Ciasto musisz zagnieść jutro. Cztery-pięć dni wystarczy by było wspaniałe.  Oczywiście najlepiej kiedy ciasto odleży te trzy tygodnie, jednak moje łasuchy wyjadły, to co spokojnie leżakowało i było upieczone. Pomimo mojego przewidzenia tej sytuacji i odłożenia części ciasta do "upieczenia później". Druga i trzecia porcja również uległy konsumpcji. By choinka nie świeciła pustkami, na szybko zagniotłam kolejne ciasto, które upiekę przed samą Wigilią.

       Do ciasta dodaje również otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Cytrusy sparzam, ocieram na drobnej tarce, zasypuję cukrem i w słoiczku przechowuję w lodówce. Zdarza się, że ciasto wymaga dosypania mąki. Przed upieczeniem dekoruję pierniczki posypką i razem z nią piekę. Pierniczki są gotowe do jedzenia zaraz po wystygnięciu i po trzech tygodniach. O ile się jeszcze uchowają


CONVERSATION

9 komentarze:

  1. My robimy jutro kruche ciasteczka. Będzie ich dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kruche robią dziewczynki co tydzień, bo babcia zagniata kruchy spód do szarlotki,a one z tego odbierają część na ciasteczka :)

      Usuń
  2. U mnie co roku produkcja pierników w ilościach hurtowych. Obecnie właśnie pierwszy raz pierników nie upiekłam, bo dostałam kilka pudełek od kogoś, ale żałuję strasznie. Jednak swój sprawdzony przepis i smak jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze co swoje to swoje, nawet z sentymentu do produkcji własnej, nie do smaku ;)

      Usuń
  3. Piernik staropolski i pierniczki to nasze obowiązkowe "dania",bez nich ani rusz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernik staropolski i pierniczki to nasze obowiązkowe "dania",bez nich ani rusz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj całą rodzinką też piekliśmy pierniczki , co za wspaniała zabawa i radość. Oczywiście ilość dość spora, ale te pyszności pewnie zginą w mgnieniu oka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierników chyba nigdy nie jest za dużo ;)

      Usuń

To miejsce dla ciebie,
ale zanim skomentujesz pamiętaj, że ten blog to w dużej mierze ironiczne spojrzenie nie tylko na macierzyństwo, pokazane ze specyficznym może, ale jednak poczuciem humoru.