RACUSZKI Z KWIATEM CZARNEGO BZU

wtorek, 6 czerwca 2017
czarny bez, kwiaty czarnego bzu

         Tak, jak kocham maj za pokrzywę, czerwiec ubóstwiam z kwiat czarnego bzu. Od wieków jest ceniony za właściwości wzmacniające oraz przeciwwirusowe, ale o tym przy okazji leczniczego syropu. Dziś rozpływam się nad jego aromatem. Co roku o tej porze serwuję racuszki z kwiatem czarnego bzu. Są smaczne, aromatyczne i niepowtarzalne. Nic nie jest w stanie dorównać ich smakowi. To coś na, co czekam cały rok.



Potrzebne składniki

- jajko
- 2 szkl mąki
- mleko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- łyżka cukru waniliowego

- kwiat czarnego bzu

Cytrynę myję, sparzam, ocieram na tarce skórkę. Zasypuję cukrem. Przekładam do słoiczka. Przechowuję w lodówce.

Do słoika z cukrem włożyłam laskę wanilii. Dosypuję go co jakiś czas i mam cukier waniliowy. Prawdziwy, a nie chemiczne coś.

Składniki wsypuję do misy miksera. Proporcje dobieram tak, by cisto było gęste. Na patelnię z olejem wlewam porcje ciasta, nakładam na nie baldachy bzy i odcinam gałązki. Gałązki są twarde i gorzkie, wiec się ich pozbywam. Smażę w głębokim tłuszczu z obu stron. Przestudzone posypuje cukrem pudrem.

Smacznego

P.S. Jeśli nie masz pewności czy zrywasz odpowiedni kwiat lepiej zrezygnuj z eksperymentów. Większość roślin jest trująca. Zwróć też uwagę na to czy na gałązkach nie ma mszycy.

kwiaty czarnego bzu w cieście

kwiat czarnego bzu

21 komentarze

  1. Kochana mam pytanie czym robisz koktajle (sprzęt), czy możesz coś polecić. Dziękuje bardzo. Mama też trójki :-) P.S. Świetny blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, zepsułam uszczelkę od urządzenia do koktajli i robię teraz w kielichu od zelmera, zwykłym mikserem.

      Usuń
  2. O :) i to jest mój plan na dziś! Już dawno chciałam spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, to sam który od razu pokochasz lub znielubisz. Opcji po srodku nie ma.

      Usuń
  3. Nie zgadniecie co przed chwilą jadłam! Jadłam właśnie pyszne racuszki :) Co prawda bez kwiatu czarnego bzu, ale koniecznie następnym razem będę musiała je dodać :) Uwielbiam takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o syropach z bzu, herbatkach, ale nie wiedziałam, że te kwiaty można dodać także do placuszków 🙂 Fajny pomysł ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kwiatu czarnego bzu można zrobić wodę smakową, soki, seyropy, nalewki, wina, dodatek do racuszków, cist deserów, dżemy i inne przetwory.

      Usuń
  5. Prezentują się wspaniale... Będę musiała wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Od razu przypomina mi się dzieciństwo. Moja babcia robiła przepyszne racuszki,,,

    OdpowiedzUsuń
  7. narobiłaś mi ochoty na racuszka;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich jeszcze nie jadłam. Będę eksperymentować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto poznawać nowe smaki. Mi racuszki z kwiatem czarnego bzu, towarzyszą od jakich 25 lat ;)

      Usuń
  9. Wczoraj wpadło mi w oko racuszkowe zdjęcie na Twoim profilu - aż mi ślinka pociekła :D Bo my racuszki to uwielbiamy, ale takie z bzem to jeszcze nie trafiły na nasz stół. Czas wypróbować!!! :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższy czas, tym bardziej, że czarny bez kwitnie krótko, masz maxymalnie tydzień na zebranie kwiatów.

      Usuń
  10. Ajć niedobra Ty, znów kusisz :D U siebie mam wszystko w spalinach, a też bez u nas przekwitnął. Co do cukru waniliowego, nie kupuję tych chemikalii ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam w ogrodzie krzaki bzu, ale już przekwitły niestety, pięknie pachniały. Przepisu nie wypróbuję, bo jestem weganką :)
    http://altealeszczynska.blog

    OdpowiedzUsuń
  12. to kwiaty bzu są jadalne? czad! człowiek uczy się przez całe życie:)

    OdpowiedzUsuń