Gofry belgijskie
5 jajek
200g cukru
3 łyżki cukru waniliowego (proponuję zrobić własny z cukru i laski wanilii)
250 g masła
500 g maki
5 g proszku do pieczenia
400 ml mleka
Jajka utrzyj na gładką masę, dodaj cukier z cukrem waniliowym, stopniowo dodawaj roztopione masło i mąkę wmieszana z proszkiem do pieczenia, na przemiennie z mlekiem. ucieraj na gładko. Do nagrzanej gofrownicy dawaj po trzy stołowe łyżki ciasta,piecz ok 5 min.
Propozycje podania: cukier puder, dżem, owoce, bita śmietana, mix.
Gofry z cynamonem i białą czekoladą.
3 jaka
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
150 g roztopionego masła
250 g mąki
50 ml mleka
100 g startej, białej czekolady
Utrzyj jajka na gładką masę, dodaj cukier zmieszany z cynamonem, dodaj po woli stopione masło, nie przerywając mieszania dodawaj mąkę na przemiennie z mlekiem. na koniec dodaj startą czekoladę, delikatnie wymieszaj. Upiecz w nagrzanej gofrownicy.
Gofry na ostro a'la pizza.
1 szkl mąki
1 jajko
140 ml mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
odrobinka chili do smaku
dodatkowo:
salami lub boczek
ser żółty-straty-w kostkę
-papryka-w kostkę
-kukurydza z puszki lub seler naciowy-korzeń marynowany
natka pietruszki
Suche składniki wymieszaj w misce, mleko zmieszaj z jajkami i olejem. Połącz, dodaj dodatki, wymieszaj. Piecz w rozgrzanej gofrownicy ok 8 minut. Podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Gofry z ziemniaków.
400g ziemniaków
1 cebula
2 jajka
200-250g mąki
szklanka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Ugotuj ziemniaki w mundurach, ostudź, przepuść przez praskę. Oddziel białka od żółtek-białka ubij na sztywno. Po kolei mieszaj składniki, dodaj startą cebulkę i ziemniaki-ciasto powinno być gęste. Piecz ok 5 min. Możesz podawać z twarożkiem, szczypiorkiem. i rzodkiewką.
*możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia
Gofry warzywne.
500 g ziemniaków
warzywa np: starta marchewka, papryka-w kostkę, cebula-w kostkę, cukinia-na tarce, brokuł- drobno krojony)
3 jajka
4 łyżki śmietany
2 mąki ziemniaczanej
1łyżeczk proszku do pieczenia
sól, pieprz
Ziemniaki zetrzyj na tarce, dodaj warzywa i pozostałe składniki, wymieszaj. Nakładaj do rozgrzanej gofrownicy, piecz ok 10 min. Podawaj z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Polub i podaj swój przepis na gofry.
*pierwsze dwa przepisy z książeczki dołączonej do gofrownicy (zawsze się sprawdzają)
9 komentarze
Uwielbiam gofry (tylko jesc!) wpadnę kędyś na nie do ciebie
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńMoja gofrownica chyba do wywalenia :/ Od nowości nie spłodziła nic dobrego... z żadnego przepisu :/ połowa spalona połowa surowa :/ Czas pomyśleć o lepszym sprzęcie...
OdpowiedzUsuńMoja pierwsza kosztowała ok 30zł z tesco czy auchan, ta jest niewiele droższa z lidla ;)
UsuńWymień na nową.
moja podczas pieczenia się rozleciała. Zostałam bez :(
OdpowiedzUsuńTeraz w lidlu są po 89zł z dodatkowymi, wymiennymi płytkami (na wafelki i orzeszki), kupiłam, jestem szczęśliwa :)))
UsuńKupię gofrownicę i wtedy wrócę po przepis. Teraz to szkoda się oblizywać :)))
OdpowiedzUsuńMy też robimy z przepisów załączonych do gofrownicy. Uwielbiamy gofry! Zwłaszcza z frużeliną i cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje mi się bardzo dobry i warty szybkiego wypróbowania. Sama robię gofry na kilka sposobów w zależności od chęci na dany smak. Zawsze staram się dodawać jakieś dodatki w postaci owoców czy słodkiej polewy. Od siebie prosty przepis jaki się zawsze udaje http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ polecam oczywiście dodać jakieś dodatki. Dziękuję za ten przepis, postaram się go wypróbować jak najszybciej, znając moje dzieciaki będzie to bardzo szybko.
OdpowiedzUsuń