Lato jeszcze oficjalnie nie nadeszło, ale upały już dają się we znaki. W taką pogodę najlepiej przygotowywać obiady niewymagające kilkugodzinnego stania przy kuchni. Jedną z propozycji idealnego dania na gorący dzień, jest chłodnik. Dzisiaj proponuje klasyczną wersję chłodnika z botwinką.
- pęczek botwinki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- 6 ogórków gruntowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 zsiadłe mleka
- sól
- pieprz
- odrobina octu
- 4 jajka ugotowane na twardo
Botwinkę drobno posiekać, zalać odrobiną wody i gotować ok 15 min. Odstawić do ostudzenia.
Koperek, szczypiorek posikać, rzodkiewki o ogórki pokroić w półplasterki. Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać zsiadłe mleko i botwinę. Doprawić solą, pieprzem i odrobina octu.
Chłodnik podawać schłodzony z pokrojonym jajkiem. Smacznego
0 komentarze
Prześlij komentarz