CHŁODNIK Z BOTWINKI IDEALNY NA UPAŁ

czwartek, 13 czerwca 2019
tradycyjny chłodnik przepis

           Lato jeszcze oficjalnie nie nadeszło, ale upały już dają się we znaki. W taką pogodę najlepiej przygotowywać obiady niewymagające kilkugodzinnego stania przy kuchni. Jedną z propozycji idealnego dania na gorący dzień,  jest chłodnik. Dzisiaj proponuje klasyczną wersję chłodnika z botwinką.
Składniki
  • pęczek botwinki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • 6 ogórków gruntowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 zsiadłe mleka 
  • sól 
  • pieprz
  • odrobina octu
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Botwinkę drobno posiekać, zalać odrobiną wody i gotować ok 15 min. Odstawić do ostudzenia.
Koperek, szczypiorek posikać, rzodkiewki o ogórki pokroić w półplasterki. Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać zsiadłe mleko i botwinę. Doprawić solą, pieprzem i odrobina octu.

Chłodnik podawać schłodzony z pokrojonym jajkiem. Smacznego 

0 komentarze

Prześlij komentarz