Z zazdrością patrzyłam na kakao z piernikowym domkiem na kubku. Od dawna mam sprawdzony przepis na pierniczki. Tym razem postanowiłam zrobić również mini domki. Przepis jest prosty, wystarczy 15 min, by ciasteczka były gotowe, kolejne 5 min i można cieszyć się smaczną dekoracją.
Potrzebne będą:
- 15 g miękkiego masła
- 1/2 szkl cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 150 g naturalnego miodu (uwielbiam gryczany)
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka zimnej wody
- 3 łyżki kakao
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka, miód, śmietanę i wodę ucieraj 2 minuty mikserem. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i wyrabiaj ręcznie na gładką masę. Wyrobione ciasto schowaj do zamrażalnika na 5 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego po dwa jednakowe kształty na jeden domek (foremki na zdjęciu na dole). Piecz w 180 stopniach 7 minut. Po ostygnięciu sklejaj lukrem lub klejem spożywczym. Ozdabiaj wiórkami kokosowymi, lukrem, cukrem pudrem, posypka itd.
Lukier:
- cukier puder
- woda
- sok z cytryny
Przesiany cukier puder ucieraj z sokiem cytryny i wodą (dodawaj ją stopniowo). Lukier powinien być lejący, zastygając gęstnieje. Żeby był biały, dodaj biały barwnik spożywczy, bez niego będzie lekko przezroczysty,
Smacznego
4 komentarze
Już kilka razy rzuciły mi się w oczy takie domki. Jeśli uważasz że są proste to trzeba koniecznie spróbowac
OdpowiedzUsuńTo moje pierwsze podejście, skoro mi się udały, to każdy je zrobi.
UsuńPrzepięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglada cudnie chyba też zrobię, dam ci znac czy wyszedł jak nie to przyjadę do ciebie na takie kakao
OdpowiedzUsuń