Ziemniaczane gofry to jedna z moich ulubionych opcji na drugie śniadanie lub nieco inny obiad. Wytrawne gofry są proste i szybkie do przygotowania.  Wykorzytuje do nich ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego dnia z obiadu.Przepis mam chyba z jakiejś gazety sprzed 25 lat. Mam taki magiczny zeszyt z ręcznie pisanymi przepisami. To były czasy bez internetów.
Gofry z gotowanych ziemniaków
- 80 dag ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
 - 3 jajka
 - 1 łyżka rozpuszczonego masła
 - niepełna szklanka mąki
 - ulubione suszone zioła
 - 1 łyżka śmietany 12 %
 - szczypta soli
 
Składniki należy połączyć w gładka masę. Piec wg. zaleceń producenta gofrownicy. Upieczone gofry zwijam na pół w kubkach. Dzięki temu nadaję im pożądany kształt.
Farsz:
- pierś z indyka pokrojona w kostki
 - ser żółty-plastry
 - świeży szpinak
 - cebula pokrojona w krążki
 - pomidorki koktajlowe
 
Kawałki piersi z indyka wkładam na kilka godzin w marynatę: łyżka musztardy, łyżka miodu, sok z połówki cytryny, łyżka oleju, sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, pieprz cayenne.
Pierś smażę na patelni grillowej, w tym samym czasie wkładam na patelnie cebule i szpinak. Podduszam. Gotowe gofry. Na każdy kładę plaster sera żółtego, dodaje usmażony farsz i pomidorki koktajlowe. Podaję z sosem.
Sos:
- łyżka musztardy sarepskiej
 - łyżka śmietany 12%
 - łyżka maślanki
 - 2 łyżki majonezu
 - sos tabasco
 - sól
 - świeży koperek (posiekany)
 
 Dla uatrakcyjnienia potrawy wykorzystaj gofrownicę  Dezal. Przepis na słodkie gofry znajdziesz TUTAJ.  Klasyczne gofry TUTAJ 
15 komentarze
Sama mam taki zeszyt 😁przepua bardzo ciekawy, o takich gofrach nie słyszałam
OdpowiedzUsuńTo moja tajna broń z czasów na obiady niskobudżetowe, tylko wtedy było bez indyka ;)
UsuńPomijając mięso chętnie bym ten przepis wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńZawsze możesz zrobić z warzywami :)
UsuńOjojoj, jak to u Ciebie pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że zostanę fanką ziemniaczanych gofrów. Kocham pyrki. <3
Super, rób w domu, zawsze jak zostanie ci trochę ziemniaków z obiadu.
UsuńAle świetny pomysł na gofry :) Super przepis :) Jestem ciekawa jak smakują
OdpowiedzUsuńSuper fajny pomysł na inne danie niż zwykle, sama bym na to nie wpadła :)
OdpowiedzUsuńNo musze powiedzieć, ze nnie zaskoczyłaś tą wytrawną wersją gofrów i to bąbelkowych. Nie mam w domu gofrownicy, ale Twoje gofry troszke przypominają mi tortille, które robię w stylu kebab. Pyszności.
OdpowiedzUsuńJeszcze niejeden raz zaskoczę cię potrawami, które przygotowuję, bardzo lubię gotować i piec i zazwyczaj robię to bardzo niestandardowo.
UsuńOj nie znałam tego przepisu na ziemniaczane gofry. Musze go wypróbować.
OdpowiedzUsuńgofry z ziemniaków? Nigdy by mi to nie przyszło do głowy, a muszę przyznać,że przepis ciekawy
OdpowiedzUsuńOj nawet nie wiesz, jak uwielbiam eksperymentować w kuchni. Bardzo często przygotowuję coś,co można później zabrać do pracy. Oszczędzamy przez to czas, który w dzisiejszych czasach jest bardzo cenny ;)
OdpowiedzUsuńblog
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńHej odświeżam temat twoich gofrów bo nabyłam maszynę i szukam przepisów. Ziemniaczane gofry bardzo mnie zaintrygowały. Możesz podpowiedzieć jeszcze jakiś farsz? Coś z prostych składników? Np. z kurczakiem?
OdpowiedzUsuń