ZIEMNIACZANE GOFRY-DRUGIE ŚNIADANIE DO PRACY LUB OBIAD

wtorek, 4 września 2018

WYTRAWNE GOFRY DRUGIE ŚNIADANIE

     Ziemniaczane gofry to jedna z moich ulubionych opcji na drugie śniadanie lub nieco inny obiad. Wytrawne gofry są proste i szybkie do przygotowania.  Wykorzytuje do nich ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego dnia z obiadu.Przepis mam chyba z jakiejś gazety sprzed 25 lat. Mam taki magiczny zeszyt z ręcznie pisanymi przepisami. To były czasy bez internetów.


Gofry z gotowanych ziemniaków

  • 80 dag ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
  • 3 jajka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • niepełna szklanka mąki
  • ulubione suszone zioła
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • szczypta soli


Składniki należy połączyć w gładka masę. Piec wg. zaleceń producenta gofrownicy. Upieczone gofry zwijam na pół w kubkach. Dzięki temu nadaję im pożądany kształt.

Farsz:

  • pierś z indyka pokrojona w kostki
  • ser żółty-plastry
  • świeży szpinak 
  • cebula pokrojona w krążki
  • pomidorki koktajlowe


Kawałki piersi z indyka wkładam na kilka godzin w marynatę: łyżka musztardy, łyżka miodu, sok z połówki cytryny, łyżka oleju, sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, pieprz cayenne.

Pierś smażę na patelni grillowej, w tym samym czasie wkładam na patelnie cebule i szpinak. Podduszam. Gotowe gofry. Na każdy kładę plaster sera żółtego, dodaje usmażony farsz i pomidorki koktajlowe. Podaję z sosem.

Sos:

  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka maślanki
  • 2 łyżki majonezu
  • sos tabasco
  • sól
  • świeży koperek (posiekany)


 Dla uatrakcyjnienia potrawy wykorzystaj gofrownicę  Dezal. Przepis na słodkie gofry znajdziesz TUTAJ.  Klasyczne gofry TUTAJ 


15 komentarze

  1. Sama mam taki zeszyt 😁przepua bardzo ciekawy, o takich gofrach nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja tajna broń z czasów na obiady niskobudżetowe, tylko wtedy było bez indyka ;)

      Usuń
  2. Pomijając mięso chętnie bym ten przepis wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojojoj, jak to u Ciebie pięknie wygląda!
    Coś czuję, że zostanę fanką ziemniaczanych gofrów. Kocham pyrki. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, rób w domu, zawsze jak zostanie ci trochę ziemniaków z obiadu.

      Usuń
  4. Ale świetny pomysł na gofry :) Super przepis :) Jestem ciekawa jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  5. Super fajny pomysł na inne danie niż zwykle, sama bym na to nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No musze powiedzieć, ze nnie zaskoczyłaś tą wytrawną wersją gofrów i to bąbelkowych. Nie mam w domu gofrownicy, ale Twoje gofry troszke przypominają mi tortille, które robię w stylu kebab. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze niejeden raz zaskoczę cię potrawami, które przygotowuję, bardzo lubię gotować i piec i zazwyczaj robię to bardzo niestandardowo.

      Usuń
  7. Oj nie znałam tego przepisu na ziemniaczane gofry. Musze go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. gofry z ziemniaków? Nigdy by mi to nie przyszło do głowy, a muszę przyznać,że przepis ciekawy

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj nawet nie wiesz, jak uwielbiam eksperymentować w kuchni. Bardzo często przygotowuję coś,co można później zabrać do pracy. Oszczędzamy przez to czas, który w dzisiejszych czasach jest bardzo cenny ;)

    blog

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej odświeżam temat twoich gofrów bo nabyłam maszynę i szukam przepisów. Ziemniaczane gofry bardzo mnie zaintrygowały. Możesz podpowiedzieć jeszcze jakiś farsz? Coś z prostych składników? Np. z kurczakiem?

    OdpowiedzUsuń