W tym roku jest prawdziwy urodzaj pomidorków koktajlowych. Zaczęły dojrzewać wszystkie na raz. Wpadłam w panikę, że zanim je zjemy, to się zepsują. Jeśli i ty masz podobne odczucia to mam dla ciebie idealny przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie octowej.
Potrzebne będą:
- wyparzone słoiki i zakrętki
- pomidorki koktajlowe /mix lub jeden kolor/
Zalewa
- trzy szkl wody
- szklanka octu 10%
- dwie łyżki soli do przetworów
- łyżka cukru
- pieprz
- papryka ostra
- oregano
- bazylia
- koper
- inne dowolne zioła
- czosnek
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz kolorowy
- gorczyca
W zależności od tego ile masz pomidorków, tyle zrób zalewy zwieloktratniając proporcje wody, octu, soli i cukru. Paprykę wsyp wg. uznania. Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki gorczycy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, liść laurowy, po gałązce ziół, po plastrze cebuli, po ząbku czosnku i pomidorki. Zalewę zagotuj i zalej nią słoiki od razu zakręcając. Postaw je na pokrywkach, żeby się zawekowały. Po dwóch dniach pomidorki będą popękane. Do spożycia gotowe będą po dwóch tygodniach.
Smacznego.
Sprawdź przepis na kiszone ogórki i domowy smalec
3 komentarze
W tym roku nie ale w przyszłym na pewno zrobię. Nie znałam takiego przepisu, dobrze dowiedzieć się o czymś nowym
OdpowiedzUsuńNawet nie pomyślałam, że pomidorki można zrobić w taki sposób :)
OdpowiedzUsuńMam dwie lewe ręce do takich rzeczy, ale Twoje wyglądają baaaardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuń