CHLEB Z KASZY I ZIAREN

piątek, 2 lutego 2018
chleb z kaszy i ziaren

             Jeśli szukasz prostego przepisu na chleb bez mąki, zakwasu, drożdży i sody to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Kiedy upieczesz ten chlebek, nie będziesz chcieć jadać innego.

Składniki:

250 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalnej
100g ziaren słonecznika
100 g suszonej żurawiny
100 g sezamu
50 g pestek dyni
1 łyżka nasion chia
200 g roztopionego masła
1 łyżka mielonego lnu

Ugotowaną i ostudzoną kaszę zmiksuj w blenderze, do tego dodaj masło i połowę ziaren, zmiksuj na gładką masę. Dodaj ziarna i wymieszaj ręką. Do wysmarowanej masłem blaszki /keksówki/-używam małych, jednorazowych. przełóż masę. Piecz 1.5 godziny w  180 stopniach w termoobiegu.

Po upieczeniu skórka powinna być twarda. Po ostukaniu powinna wydawać głuchy dźwięk.


Podobne przepisy
BEZGLUTENOWE PRZEPISY NA IMPREZĘ
FAWORKI BEZGLUTENOWE

IRLANDZKI CHLEB SODOWY
DOMOWY CHLEB Z ORZECHAMI NA ZAKWASIE

17 komentarze

  1. Uwielbiam taki chlebek, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja piekę na żytni na zakwasie.ciekawa jestem jak smakuje ten.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jakby mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis! Jak tylko skończy się sesja to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś często piekłam własny chleb, ale z kaszy jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow ale prosty przepis! Koniecznie muszę go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie! Chyba spróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie kiedyś go zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuje przepis. Uwielbiam takie chlebki

    OdpowiedzUsuń
  10. CZęsto go robię, i smakuje nawet moim Chłopakom.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis jest całkiem prosty myślę że nawet ja bym sobie z nim poradziła a z pieczeniem u mnie średnio ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pysznie wyglada. Szkoda, ze nie umiem
    Gotować 😂😂

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie ciężkie dla żołądka przysmaki niestety są poza moimi możliwościami, niemniej chętnie sięgam po różne przepisy na chleby pieczone w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś robiłam chleb na zakwasie ale nie bardzo mi wyszedł! Chyba zrobie drugie podejście, tym razem bez zakwasu, za to z Twoim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo przypomina mi nasz lokalny krupniak. Baardzo podobnie wygląda..:)

    OdpowiedzUsuń