Jeśli szukasz prostego przepisu na chleb bez mąki, zakwasu, drożdży i sody to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Kiedy upieczesz ten chlebek, nie będziesz chcieć jadać innego.
Składniki:
250 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalnej
100g ziaren słonecznika
100 g suszonej żurawiny
100 g sezamu
50 g pestek dyni
1 łyżka nasion chia
200 g roztopionego masła
1 łyżka mielonego lnu
Ugotowaną i ostudzoną kaszę zmiksuj w blenderze, do tego dodaj masło i połowę ziaren, zmiksuj na gładką masę. Dodaj ziarna i wymieszaj ręką. Do wysmarowanej masłem blaszki /keksówki/-używam małych, jednorazowych. przełóż masę. Piecz 1.5 godziny w 180 stopniach w termoobiegu.
Po upieczeniu skórka powinna być twarda. Po ostukaniu powinna wydawać głuchy dźwięk.
Podobne przepisy
BEZGLUTENOWE PRZEPISY NA IMPREZĘ
FAWORKI BEZGLUTENOWE
IRLANDZKI CHLEB SODOWY
DOMOWY CHLEB Z ORZECHAMI NA ZAKWASIE
17 komentarze
Uwielbiam taki chlebek, chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńJa piekę na żytni na zakwasie.ciekawa jestem jak smakuje ten.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jakby mi smakował :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis! Jak tylko skończy się sesja to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKiedyś często piekłam własny chleb, ale z kaszy jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńWow ale prosty przepis! Koniecznie muszę go wypróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Chyba spróbuję 😊
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie kiedyś go zrobić :))
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis. Uwielbiam takie chlebki
OdpowiedzUsuńCZęsto go robię, i smakuje nawet moim Chłopakom.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest całkiem prosty myślę że nawet ja bym sobie z nim poradziła a z pieczeniem u mnie średnio ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglada. Szkoda, ze nie umiem
OdpowiedzUsuńGotować 😂😂
Takie ciężkie dla żołądka przysmaki niestety są poza moimi możliwościami, niemniej chętnie sięgam po różne przepisy na chleby pieczone w domu:)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam chleb na zakwasie ale nie bardzo mi wyszedł! Chyba zrobie drugie podejście, tym razem bez zakwasu, za to z Twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńBardzo przypomina mi nasz lokalny krupniak. Baardzo podobnie wygląda..:)
OdpowiedzUsuńZapewne jest bardzo dobry! :)
OdpowiedzUsuń