Szybkie pączki uwielbiam od dwudziestu lat. Czyli od dnia, w którym je poznałam. Przepis przywiozłam ze Śląska, gdzie kilka lat mieszkałam. Pączki są pyszne, łatwe w wykonaniu, szybkie-w zaledwie 5 minut wyczarujesz je. W dodatku nie zawierają drożdży. Oto mój magiczny przepis, korzsytajcie i cieszcie się smakiem
PĄCZKI BEZ DROŻDŻY
- jeden duży jogurt typu grecki
-3 jajka
-1,5 szkl mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-otarta skórka z cytryny
-odrobina wódki lub spirytusu-dzięki temu pączki nie będą "piły" tłuszczu
Jogurt z jajkami mieszam mikserem, dodaję skórkę, sól oraz mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito. Ciasto musi być bardzo gęste.
W garnku musi być ok 3 cm oleju. Rozgrzewam go. Dwiema łyżeczkami nakładam pączusie do smażenia-zdejmuję łyżką z łyżki ciasto. Kształty pączusie będą różne.
Smażę na rumiano, wyławiam łyżką cedzakową i osączam na papierowym ręczniku, posypuję cukrem pudrem z wanilią.
Oto sprawdzony przepis na FAWORKI tradycyjne i bezglutenowe
-1,5 szkl mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-otarta skórka z cytryny
-odrobina wódki lub spirytusu-dzięki temu pączki nie będą "piły" tłuszczu
Jogurt z jajkami mieszam mikserem, dodaję skórkę, sól oraz mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito. Ciasto musi być bardzo gęste.
W garnku musi być ok 3 cm oleju. Rozgrzewam go. Dwiema łyżeczkami nakładam pączusie do smażenia-zdejmuję łyżką z łyżki ciasto. Kształty pączusie będą różne.
Smażę na rumiano, wyławiam łyżką cedzakową i osączam na papierowym ręczniku, posypuję cukrem pudrem z wanilią.
Oto sprawdzony przepis na FAWORKI tradycyjne i bezglutenowe
Lubisz już mnie? Polub
15 komentarze
Aż kusi by pokombinować, nadziać je czymś by były jeszcze smaczniejsze :>
OdpowiedzUsuńWypróbuję przepis.
Pozdrawiam, K.
http://czarnaklittle.blogspot.com/
Właśnie dziś o tym pomyślałam. Zawsze były "golaski" a dziś naszło mnie na eksperymenty, w sobotę będę próbowała :)))
Usuńrewelacja, zapisuję!
OdpowiedzUsuńZapisz, korzystaj :)
UsuńMAmooo to racuszki som!
OdpowiedzUsuńUwielbiam niezależnie od pory roku :D.
Racuszki som nieco rzadsze i z jabłkiem <3
UsuńI na kefirze, kefir jest podstawa racuszków :*
UsuńSą przepyszne! Odkryłam w zeszłym roku identyczny przepis w starym zeszycie mojej babci!! Sama planuję zrobić w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńJak teraz sobie myślę, to chyba siostra babci robiła coś podobnego o nazwie "perkozy".
UsuńOoo to już wiem co jutro będzie do kawy :)Twoje wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńDo kawy to idealna opcja, szybkie i smaczne :)
UsuńMam w domu sporo łakomczuchów, stąd pytanie: Tak na oko jak dużo pączków wychodzi?
OdpowiedzUsuńBez drożdży i w 5minut? To przepis dla mnie :)
OdpowiedzUsuńIdealny również dla nas, ze względu na alergię na drożdże.
UsuńLubię takie przepisy :)
OdpowiedzUsuń