GRUSZKI W SYROPIE I CIEŚCIE FRANCUSKIM

sobota, 24 września 2016


                Odkryłam smaczna i zdrowa przekąskę. Dietetyczny deser, który cieszy oczy i podniebienie: GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM.  Są proste w wykonaniu i efektowne.

Jak je przygotować?

Gruszki obierz, zostawiając "ogonki". Ilość gruszek zależy od tego, ile ich potrzebujesz.

- twarde gruszki
- 100ml wytrawnego, białego wina (dla dzieci i kobiet w ciąży proponuję sok w zastępstwie)
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
-  4 goździki
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Składniki wlej/wsyp do garnka ustawiaj w nim gruszki, gotuj do zmięknięcia gruszek

- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jako
Gotowe ciasto jest już odpowiedniej grubości, wystarczy pokroić je w dwu-centymetrowe paski. Owiń nimi gruszki, wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni.

Przestudzone możesz podać dekoracyjnie posypane cukrem pudrem lub polane syropem.

SYROP
- sok z cytryny
- 2 łyżki miodu
- cynamon
Składniki połącz, gotuj ok 15 min.


Idealny niedzielny deser.
Smacznego.

                                   

Masz pomysł na podobny deser, podziel się nim.

3 komentarze