Odkryłam smaczna i zdrowa przekąskę. Dietetyczny deser, który cieszy oczy i podniebienie: GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM. Są proste w wykonaniu i efektowne.
Jak je przygotować?
Gruszki obierz, zostawiając "ogonki". Ilość gruszek zależy od tego, ile ich potrzebujesz.
- twarde gruszki
- 100ml wytrawnego, białego wina (dla dzieci i kobiet w ciąży proponuję sok w zastępstwie)
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Składniki wlej/wsyp do garnka ustawiaj w nim gruszki, gotuj do zmięknięcia gruszek
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jako
Gotowe ciasto jest już odpowiedniej grubości, wystarczy pokroić je w dwu-centymetrowe paski. Owiń nimi gruszki, wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni.
Przestudzone możesz podać dekoracyjnie posypane cukrem pudrem lub polane syropem.
SYROP
- sok z cytryny
- 2 łyżki miodu
- cynamon
Składniki połącz, gotuj ok 15 min.
Idealny niedzielny deser.
Smacznego.
Masz pomysł na podobny deser, podziel się nim.
3 komentarze
No no wyglądają obłędnie aż mi ślinka poleciala
OdpowiedzUsuńNo no wyglądają obłędnie aż mi ślinka poleciala
OdpowiedzUsuńAż głodna się zrobiłam :))
OdpowiedzUsuń