FOTOGRAFIA KULINARNA, CZYLI PROSTY PRZEPIS NA SUKCES

piątek, 26 lutego 2016

          Kilka dni temu okazało się, że jedna z kuchni spotkań ikea udostępnia nam swój lokal.
 Z niemałą obawą, ale i  ekscytacją z Anią (OkiemMamy, Magiczne Chwile) przygotowałyśmy warsztat fotografii kulinarnej. Był to nasz drugi warsztat, ponieważ tydzień wcześniej prowadziłyśmy warsztat, Ania fotografii dziecięcej, ja "Blogowanie to nie wszystko".  Po dwóch wspólnym przedsięwzięciach wiemy już, że w siedem dni jesteśmy w stanie zorganizować miejsce, dobry temat oraz poprowadzić wartościowe warsztaty.

         Czym wyróżniamy się wśród innych? Nie karmimy nikogo suchą teorią. Uczymy opierając się na własnym doświadczeniu, przekazując wiedzę w prosty, przyswajalny sposób. Uzupełniamy się czerpiąc wzajemnie dobrą energię, co jest wyczuwalne na spotkaniach. Pretekstem do tworzenia warsztatów jest nisza. Nikt poza nami, tak rzeczowo i otwarcie nie dzieli się wiedzą.

         Kiedy na blogu Karoliny (Młoda Mama w Dolinie Hipsterów), czytam o tym, jak z ciekawości dzień przed warsztatem weszła na mój blog, po czym zarwała nockę czytając go, to mam pewność, że robię to dobrze. Wciąż się uczę, staram doskonalić i otwarcie mówię, że sieć jest miejscem dla każdego. Mam nadzieję, że warsztat fotografii kulinarnej będzie równie dobrze oceniony przez uczestników, jego efekty poniżej:

     zdjęcia uczestników warsztatu
     Ola "Esencja"
     Sabina "Warszamama"
     Marek "Markowy smak"
     Agnieszka "Agumama"
     Gabrysia "Wyrodna matka"
     Magda "Zapiski mamy"
   
      organizatorki
      Ania "OkiemMamy" "Magiczne Chwile"
      Bożna "Mam trójki"


Przepisy na proste i efektowne propozycje na drugie śniadanie

ZAPIEKANE RÓŻYCZKI

-dowolne pieczywo podzielone na kromki- z każdej należy okrój skórkę, miękką kromkę rozwałkuj
-jaka
-szynka
-por
-pomidorki koktajlowe
Głównymi składnikami jest pieczywo i jajka, reszta zależy od upodobań przygotowującego.
Kromki pokrój na części, poukładaj w foremce do muffin, na dni wlej trochę jajka, dokładaj kolejno szynkę, por, pomidorki, zalej reszta jajka (możesz posolić, dodać ulubione przyprawy) piecz do jego ścięcia (ok 10 min w 180 stopniach).  Czas przygotowania do 20 min. Podawaj na ciepło.



TRUSKAWKOWA ROZKOSZ
-kilka mrożonych truskawek
-jogurt
-preparowana kasz jaglana
-do dekoracji świeże truskawki
Mrożone truskawki zmiksuj na sorbet, na nie daj jogurt, kaszę jaglaną preparowaną-pyszne drugie śniadanie w dwie minuty.




BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ.
-1 szkl mleka
-2 łyżki kaszy jaglanej
-1-2 łyżki miodu lub syropu
-łyżeczka masła
-odrobina wanilii
-owoce
-granola


By kasza jaglana nie miała goryczki wypłukaj ją wrzątkiem (namocz w miseczce, przelej, powtórz czynność 2-3 razy). Po osączeniu przesyp do garnka, dodaj wszystkie składniki i gotuj do zgęstnienia (możesz dodać zmiksowanego banana w celu zgęstnienia). By budyń się nie przypalił możesz gotować go na płytce (takiej, jak do gotowania ryżu).  Owoce (jeżyny, maliny, borówki) zmiksuj, daj na dno naczynia, przykryj budyniem, posyp granolą, udekoruj całymi owocami. Przepis na dwie porcje.


TORTILLA ZE SZPINAKIEM
-gotowa taortilla
-szpinak rozdrobniony
-por
Szpinak z pokrojonym porem przesmaż na patelni, dopraw do smaku. Rozsmaruj na plackach, zwiń, pokrój. Możesz jeść na ciepło i zimno.


OBŁOK Z JAJKA SADZONEGO

Oddziel białko od żółtka, białko ubij na sztywną pianę, delikatnie przełóż na rozgrzaną patelnię, na środek białka wlej żółtko. Po minucie przełóż ostrożnie na drugą stronę, by żółtko również się ścięło. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z sałatką, lub ziemniakami.



NALEŚNIKI Z MĄCZKI Z KASZY JAGLANEJ

-kasza jaglana zmiksowana na mączkę w młynku do kawy 
-jajko
-banan
-woda mineralna gazowana
Połącz składniki, smaż na obu stronach na rozgrzanej patelni, miseczka wykrawaj kształty. Możesz podać z musami owocowymi lub domowym dżemem.


ZIELONA EKSTAZA
-jarmuż
-zielony ogórek
-pietruszka
-melisa
-mięta
-kiwi 3szt
-banan 1 szt

Zmiksuj blenderem wszystkie składniki, smak możesz regulować większą ilością jarmużu lub dosładzając łyżeczką miodu. To przepis nie tylko na pyszne i zdrowe drugie śniadanie, ale również na lekką kolację.




film Ani
                                           Więcej o fotografii kulinarnej na blogu OkiemMamy
     
                                    Za udostępnienie miejsca dziękuję  Kuchni spotkań IKEA

Podoba ci się pomysł? Chcesz kolejnych warsztatów?
Pisz, weźmiemy twoje sugestie pod uwagę
p.s. polub :)
                                                   

31 komentarze

  1. Jestescie swietne w tym co robicie i mam nadzieje, ze Wasze spotkania sie rozwina! Bardzo zaluje ze nie moglam byc na tym, ale przepisy z pewnoscia wykorzystam! Jedzenie wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zrodził się kolejny pomysł, jest moc, będę kolejne warsztaty (Y)

      Usuń
    2. Wooow, czekam na wieści :-) Uwielbiam warsztaty.

      Usuń
  2. Kiedy kolejne warsztaty? W ciemno sie zapisuję:) PS zakupiłam juz aparat i będę mogła ćwiczyć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Damy info na tablicę, do ciebie napisze indywidualnie :)

      Usuń
  3. Rewelacyjne zdjęcia! A jakie nieziemskie przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy rzeczywiście super: niedrogie, szybkie, efektowne, smaczne :)

      Usuń
  4. Jak pięknie i apetycznie! :) Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bożena wymiatasz z przepisami. Potrafisz wyczarować świetne danie nawet jeśli zabrakło głównego składnika- to się nazywa magia :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaraz się popłaczę oglądając te zdjęcia. Wczoraj straciłam telefon i czekam na informację czy odzyskam swoje zdjęcia z tych warsztatów plus 1500 innych. Chciałam zrobić relację z warsztatów, piękną, fotograficzną, a teraz nie mam ani jednego zdjęcia. Tylko kilka na instagramie. Echhhhhh

    OdpowiedzUsuń
  7. A warsztaty, już pisałam u innych, były super. Praktyczne, konkretne i w świetnym miejscu. Przepisy poszły już w ruch :-) Dzisiaj na kolację zapiekane różyczki. Love it.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie miałam pytać o metodę na muffinki chlebowe, dzięki, wchodzę a tu reszta super potraw, idealnie spędzony czas, szkoda, że trochę daleko mi do Was bo chętnie bym się też czegoś nauczyła :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Szykuj, większość wymaga zaledwie kilku minut przygotowań :*

      Usuń
  10. O jak super, że dodałaś przepisy! :) Mam ochotę je powtórzyć, w szczególności, że jutro imprezujemy :)
    I jeszcze dodam, że warsztaty były super! Miejsce, tematyka, ale najważniejsi byli wspaniali ludzie, którzy stworzyli atmosferę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wy też byliście cudowni, zaangażowani, pełni zapału :)

      Usuń
  11. Te warsztaty były rewelacyjne, smaczne przepisy, dużo informacji o fotografii i wspaniała atmosfera. Pozytywna energia organizatorek spłynęła na nas wszystkich. To wszystko sprawiło że sesja wyszła nam rewelacyjnie. Świetnie, że mogłem uczestniczyć w tyn spotkaniu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że przyjechałeś, jesteś bardzo otwarty nowości, bardzo pozytywny, a twój blog będzie dla mnie również inspiracją. Do zobaczenia :)

      Usuń
  12. Piękne zdjęcia i przepyszne przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam warsztaty i wypróbowanie przepisów w domu :)

      Usuń
  13. Złym pomysłem było czytanie tego wpisu na głodniaka :) Wszystko wygląda apetycznie i uważam, że chętnie skorzystam z pierwszego przepisu ♥ Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziewczyny jesteście boskie i odwalacie kawał dobrej roboty! Ja żałuję, że mnie nie mogło być na tych warsztatach, ale z tych poprzednich wyniosłam bardzo dużo i przyda się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, mniam...aż się che sięgnąć i spróbować:) Ten budyń...pyszności.

    OdpowiedzUsuń