Po olśnieniu, jakiego doznałam, gdy dowiedziałam się, co tak naprawdę zawiera pieczywo ze sklepów,decyzja byłą szybka: piekę chleb w domu. Nigdy tego nie robiłam, widziałam znaczy,jak piekła teściowa, ale z tym miałam zmierzyć się sama.
Przepis wzięłam od Kreatywnym okiem
Jedna porcja (na dużą blaszkę wzięłam dwie)
0,5 kg mąki
50 dag drożdży świeżych ( u Tomka były suszone)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli płaskie
otręby – nie żałowałam
400 ml wody
bułka tarta i tłuszcz do blaszki
- See more at: http://kreatywnymokiem.blogspot.com/2013/08/domowy-chleb-prosty-szybki-smaczny.html#sthash.JOUdEyLT.dpuf
-5dag drożdży
-2łyżeczki cukru
-2płaskiełyczeczki soli
-400ml ciepłej wody
-otręby, płatki osiane,słonecznik, sezam... (pełna dowolność) szczodrze sypałam
można dodać przyprawy np oregano (co kto lubi)
troszkę oleju
Drożdże zmieszać z cukrem i odrobiną wody, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, otręby, sezam,słonecznik (suche składniki), wymieszać, wlać wodę i rozczyn. Wyrabiać, by ładnie odchodziło od ręki posmarowałam ją olejem. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni (bez termoobiegu) 1godzinę.
Smacznego
po upieczeniu do stygnięcia położyłam na kratce, żeby nie zaparował od spodu
Masz swój przepis na chleb? Podziel się nim.
0,5 kg mąki
50 dag drożdży świeżych ( u Tomka były suszone)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli płaskie
otręby – nie żałowałam
400 ml wody
bułka tarta i tłuszcz do blaszki
- See more at: http://kreatywnymokiem.blogspot.com/2013/08/domowy-chleb-prosty-szybki-smaczny.html#sthash.JOUdEyLT.dpuf
0,5 kg mąki
50 dag drożdży świeżych ( u Tomka były suszone)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli płaskie
otręby – nie żałowałam
400 ml wody
bułka tarta i tłuszcz do blaszki
- See more at: http://kreatywnymokiem.blogspot.com/2013/08/domowy-chleb-prosty-szybki-smaczny.html#sthash.JOUdEyLT.dpuf
21 komentarze
no kurcze:) zjadłabym gdyby nie moja przypadłość :( ja dziś spierniczyłam dwa blaty na tort tęczowy, daję spokój do jutra....a jutro kolejna część bitwy. tym razem wygram :)
OdpowiedzUsuńjak rodzina na chleb? pożarła?
wczoraj pożarli jeden , dziś upiekłam drugi
UsuńChleba naszego powszedniego dala nam Bożenka
OdpowiedzUsuńDodam tylko ze im dłużej ciasto się wyrabia tym więcej powietrza dostaje i jest lepsze
OdpowiedzUsuńPozdrawiam córka piekarza
chodzi za mną to pieczenie chleba i chodzi i gdzie się ostatnio nie popacze tam chleb :) będę musiała kiedyś i ja poczynić
OdpowiedzUsuńzaczynaj jutro, kilka minut trwa przygotowanie, piecze się godzinę, stygnie ok 40 min
Usuńzaczniesz rano na drugie śniadanie zdążysz :)
Mniam :-) mój tato taki piecze, pychota :-)
OdpowiedzUsuńfajnie mieć tatę, co chlebek upiecze :))))))))))
UsuńPewnie! Zwłaszcza ze piec się nie potrafi samej ;-)
UsuńMniam :-) mój tato taki piecze, pychota :-)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam :) aż mi ślinka teraz cieknie!
OdpowiedzUsuńkoniecznie wróć do tego przepisu, wiesz, że warto :)
Usuńwygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńjest pyszny :)))))
UsuńChyba się skuszę!!
OdpowiedzUsuńAż się skusze
OdpowiedzUsuńkoniecznie, prostrzy w wykonaniu niż mufinki
Usuńwow potężny kawał chleba! Polecam również ten: http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-wieloziarnisty Mega szybki i pyszny! Pozdrawiam www.babyfirstspoon.blogspot.com
OdpowiedzUsuńdzięki, ciekawy przepis z krupczatką,wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie - chyba sie skusze bo te sklepowe juz mi sie znudzily
OdpowiedzUsuńSuper chlebek,zawsze się udaje i najważniejsze,że dzieci za nim przepadają.Można użyć tych ziaren które dziecią smakują ,my dosypujemy słonecznika i siemie lniane.
OdpowiedzUsuń