Zupa krem z marchewki i batata to niezwykła kompozycja smaków oraz kolorów. Nie mogło jej zabraknąć na moim stole tej jesieni.
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- 1 batat
- pół korzenia selera
- 5 ziemniaków
- gałązka lubczyku
- gałązka pietruszki
- gałązka selera naciowego
- kawałek pora
- pół cebuli
- 2 łyżki oleju konopnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku
- łuskane pestki dyni
Warzywa umyj i obierz i zalej 1 litrem wody oraz olejem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz do smaku. Jeżeli gotujesz w szybkowarze, wystarczy 20 minut gotowania, w zwykłym garnku 40 min. Kiedy warzywa są miękkie odłów z nich zielone gałązki i por-jeśli to zielona część, liście laurowe oraz ziele angielskie, jeśli tego nie zrobisz, zepsują ci kolor kremu.
Wywar wraz z warzywami zmiksuj, dodaj kurkumę i paprykę. Gładka zupę podawaj z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.
Smacznego
0 komentarze
Prześlij komentarz