ZUPA KREM Z BATATA I MARCHEWKI

wtorek, 5 listopada 2019
 

Zupa krem z marchewki i batata to niezwykła kompozycja smaków oraz kolorów. Nie mogło jej zabraknąć na moim stole tej jesieni.


  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 batat
  • pół korzenia selera 
  • 5 ziemniaków
  • gałązka lubczyku
  • gałązka pietruszki
  • gałązka selera naciowego
  • kawałek pora
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oleju konopnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku


  • łuskane pestki dyni


Warzywa umyj i obierz i zalej 1 litrem wody oraz olejem, dodaj ziele angielskie  i liście laurowe, sól, pieprz do smaku.  Jeżeli gotujesz w szybkowarze, wystarczy 20 minut gotowania, w zwykłym garnku 40 min. Kiedy warzywa są miękkie odłów z nich zielone gałązki i por-jeśli to zielona część, liście laurowe oraz ziele angielskie,  jeśli tego nie zrobisz, zepsują ci kolor kremu.

Wywar wraz z warzywami zmiksuj, dodaj kurkumę i paprykę.  Gładka zupę podawaj z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Smacznego


0 komentarze

Prześlij komentarz