Opieńki miodowe to popularne grzyby jadalne, choć nie każdy je zna. Opieńki zazwyczaj rosną na pniach powalonych drzew, ale można je spotkać też na łąkach, gdzie leżą spróchniałe gałęzie. Opieńki rosną zawsze w stadach. Dlatego do zbierania ich należy się przygotować z dużym koszem lub skrzynką.
Opieńki mają intensywnie grzybowy smak, osobiście najbardziej lubię je w wersji marynowanej. Nadają się do pierogów, bigosu, zupy grzybowej, pierogów, duszonych grzybków, sosów oraz suszenia do zimowych dań. To, że opieńki najsmaczniejsze są marynowane, potwierdza również nauka. Pod wpływem leżakowania w marynacie, opieńki uwalniają swój aromat. Przetwarza się same kapelusze, ogony są do wyrzucenia.
Opieńki, jak inne grzyby bywają robaczywe. Zazwyczaj, jeśli w korzeniu jest dziurka, kapelusz jest jak sito. Nie dalej, jak wczoraj, tak z dwóch koszy został mi jeden.
Jak wyglądają opieńki?
Kapelusz ma ok 3-13 cm, na początku kulisty, potem się prostuje, ogonek lekko wygięty osiąga długość do 18 cm. Ogonki zazwyczaj są zrośnięte ze sobą i wyrastają jakby z jednego miejsca. Pod kapeluszem są blaszki, często obrośnięte pończoszką, która tworzy na nich "woalkę".
Opieńki są jadalne, ale też jest gatunek trujący. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, nie zbieraj tych grzybów, ani ich nie jedz.
2 komentarze
Nie znam się na grzybach, tak że sama nie nazbieram :D
OdpowiedzUsuńJeśli się nie znasz, to lepiej nie ryzykuj. Sama wspieram się często wiedza Marcina, jak nie jestem pewna. Z grzybami, tak jak z ziołami, nie masz pewności, nie jesz, bo możesz sobie kuku zrobić.
Usuń