Nastolatek w okresie buntu zazwyczaj zaczyna odżywiać się w sposób mniej zbilansowany . To wpływa na ogólne samopoczucie, wygląd skóry i włosów. Oczywiście wygląd w okresie dojrzewania jest bardzo ważny, więc nastolatek zaczyna mieć huśtawki nastrojów i problem z samoakceptacją. W tym okresie rodzicie powinni, szczególnie zadbać o prawidłowe żywienie, nawet jeśli on próbuje przemycić nowe nawyki. Ważne jest zrozumienie, że spadek formy, energii czy nagła utrata zainteresowań tym, co do tej pory pasjonowało nastolatka, może w dużej mierze być spowodowane odżywianiem. Oszukiwanie organizmu np. słodyczami lub fast foodami daje chwilową energię, a potem powoduje ospałość i ogólne zniechęcenie. Zaczyna brzmieć znajomo? Jednak rodzice nie są bezsilni w nierównej potyczce z hormonami nastolatka. Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko może zniwelować huśtawki nastrojów, ale też odpowiednio zbudować prawidłową pracę organizmu, co m.in. objawia się zdrową cerą, dobrym humorem i energią do nauki oraz rozwijaniem zainteresowań.
Ważnym elementem odpowiednio dobranej diety jest sięganie po regionalne owoce i warzywa oraz dostosowywanie diety do pory roku. Wiosną warto sięgać po nowalijki, w okresie jesienno-zimowym po kiszonki oraz po soki, które dostępne są cały rok. Soki możemy podzielić na różne grupy: owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, z półproduktów czy z soku zagęszczonego, pasteryzowane lub niepasteryzowane, klarowne, mętne, przecierowe lub z miąższem. Wybór jest tak szeroki, że nie sposób nie poświęcić tematowi kilku zdań. Bez względu na rodzaj soku, będzie on zawsze zbliżony pod względem wartości odżywczych do warzyw i owoców, z których powstaje.
SOKI NIE ZAWIERAJĄ BARWNIKÓW ANI KONSERWANTÓW.
Według konsumenckiego prawa, w sokach nie mogą być stosowane sztuczne barwniki, ani konserwanty. Aromaty mogą być tylko i wyłącznie pochodzenia owoców i warzyw użytych do produkcji soków.
SOKI OWOCOWE NIE SĄ DOSŁADZANE.
Do soków owocowych nie dosypuje się cukru. Zawierają tylko naturalny cukier zawarty w owocach , z których zostały wyprodukowane.
PASTERYZACJA A JAKOŚĆ SOKU.
Dzięki procesowi pasteryzacji sok jest trwały, gdyż nie psuje się. Szklaka pasteryzowanego soku pomarańczowego pokrywa nawet 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Soki w kartonowych opakowaniach są nie tylko zdrowe, ale i trwałe. Opakowania kartonowe składają się w 70% z papieru, 20% polietylenu oraz warstwy aluminium cieńszej od ludzkiego włosa. Każdy z nich spełnia inną funkcję: papier jest bazą, warstwa folii polietylanowej uznawanej za zupełnie obojętną dla zdrowia konsumentów stanowi barierę ochronną dla papieru, aluminium chroni przez światłem słonecznym oraz tlenem.
Skoro mamy świadomość, że owoce i warzywa oraz soki w diecie mają pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie, warto ustalić menu tak, by każdego dnia znalazło się w nim 5 porcji warzyw i owoców. Jest to szczególnie przydatne, kiedy z braku czasu wrzucamy przypadkowe produkty do koszyka, kupując niepotrzebne jedzenie, z którego trudno później skomponować wartościowe posiłki.
Przykładowe menu:
PONIEDZIAŁEK
1 śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem z dwóch jajek, do tego kromka pieczywa pełnoziarnistego oraz 1 pomidor. Jeżeli dzień jest chłodniejszy lub w planach jest dłuży pobyt poza domem, warto dodać do tego 3 kawałki bekonu. Do picia napar z macierzanki lub gojnika.
2 śniadanie
musli z suszonymi owocami z jogurtem naturalnych oraz porcja soku marchewkowego
obiad
zupa pomidorowa z ryżem
makaron pene + pesto ze szpinaku z kozim serem, posypane posiekaną natką pietruszki
podwieczorek
pieczone jabłko z nadzieniem z suszonych śliwek z polewą ze zmiksowanych malin
kolacja
sałatka z rukoli i pieczonych buraków
WTOREK
1 śniadanie
płatki owsiane na mleku z suszonymi morelami, do picia kawa zbożowa z odrobiną miodu
2 śniadanie
sok wielowarzywny z kartonu, chrupkie pieczywo z pastą z awokado, 2 plastry szynki + pomidorki koktajlowe
obiad
zupa krem z białych warzyw+ orzechy do posypania
kasza gryczana niepalona, pulpeciki warzywno-mięsne w sosie własnych, mizeria
kolacja
jogurt naturalny z suszona żurawiną
ŚRODA
1 śniadanie
3 kromki razowego chleba z pastą jajeczną ze szczypiorkiem i rzodkiewką
do popicia szklanka soku pomidorowego
2 śniadanie
marchewka, ogórek gruntowy i seler naciowy pokrojone w słupki
kiszona papryka + 3 plasterki domowego pasztetu
obiad
chłodnik z botwinki z jajkiem ugotowanym na twardo
ryż z prażonymi jabłkami, śmietaną i cynamonem
podwieczorek
deser na bazie soku marchewkowego , jogurtu typu grecki z dodatkiem gorzkiej czekolady
kolacja
deska serów + winogrona
CZWARTEK
1 śniadanie
omlet z papryką, pomidorami, szynką oraz oliwkami
do popicia kawa żołędziowa z nasion chia
2 śniadanie
sok jabłkowy z kartonu, 4 bananowe racuszki
obiad
rosół z kostką z kaszy manny i z pulpecikami
placki z tapioki z sosem pomidorowym, sałatą, pomidorami oraz kaparami
podwieczorek
budyń z kaszy jaglanej z syropem z malin
kolacja
sałatka jarzynowa
PIĄTEK
1 śniadanie
jajecznica z jabłkami i bananami
do picia herbata owocowa
2 śniadanie
sałatka z jajkiem na twardo i tuńczykiem
szklanka soku pomidorowego
obiad
zupa fasolowa
makaron czekoladowy z truskawkami i śmietanką
podwieczorek
grillowane warzywa mix z sosem czosnkowym
kolacja
jogurt naturalny z koperkiem
SOBOTA
1 śniadanie
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem i rzodkiewką
do picia porcja soku pomarańczowego
2 śniadanie
sałatka grecka
obiad
zupa krem z pomidorów z grzanką
naleśniki z młodą kapustą, natką pietruszki, grzybami i duszoną wołowiną
podwieczorek
pomidory z mozzarellą
kolacja
kisiel z poziomek
NIEDZIELA
1 śniadanie
serowy omlet z owocami
zbożowa kawa z mlekiem migdałowym
2 śniadanie
sernik na zimno z brzoskwiniami
obiad
zupa z zielonego groszku
ziemniaki z koperkiem z jajkiem sadzonym, z sałatą ze śmietaną
podwieczorek
nektar porzeczkowy i muffina z kawałkami gorzkiej czekolady
kolacja
kozi serek, papryczki faszerowane, jajko na twardo z pieprzem cytrynowym ogórek kiszony
Jestem pewna, że gotowe menu na cały tydzień nie tylko zainspiruje do jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców, ale też będzie stanowić ściągę w dniach, kiedy nie wiadomo, co przygotować. Podejmij razem ze mną i moją rodziną #wyzwanie5porcji
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji
Owoców i Warzyw. Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
5 komentarze
Zdrowe menu to ważna sprawa, też lubię kupić dobry sok, o fajnym składzie niż inne napoje. Moje dzieci też już wiedzą jak wybierać soki, mam nadzieję, że te nawyki im zostaną na zawsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przykładowe menu,wypróbowuje kilka pozycji,tym bardziej ze ostatnio nie miałam pomysłu na zdrowe posiłki. Jesteś moja inspiracja 😘
OdpowiedzUsuńWarzywa i owoce są bardzo ważne w codziennym życiu. Często zapominamy o ich spożyciu. Soki w kartonie to dobra alternatywa i wybór. Menu na cały tydzień jest rewelacyjne
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam :) Zazdroszczę ogrodu :)
OdpowiedzUsuńAleż mnie zachęciłaś. Super, że dałaś propozycje menu. Leniuszki od razu się zmotywują ;-)
OdpowiedzUsuń