Proponuję dziś moje odkrycie nowego smaku.
Zrobiony , sprawdzony , smaczny.
Dżem z truskawek i kwiatu czarnego bzu.
-0,5kg truskawek ( pokroić w ćwiartki)
-5 baldachów kwiatu czarnego bzu (dokładnie oskubać z kwiatków, gałązki wyrzucić)
-60 dag cukru
-otarta skórka z cytryny lub pomarańczy
Truskawki z kwiatkami gotować do odparowania soku, ciągle mieszając, potem dosypać cukier, przełożyć gorący do słoików. (jeśli masz dużo soku zlej do butelki, zaoszczędzisz dzięki temu godzinę gotowania)
Smacznego.
Z 1 kg truskawek wyszły 3 słoiki dżemu.
11 komentarze
Nigdy nie jadłam niczego co ma w sobie czarny bez. Nie wiem, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, są tylko dwie opcje, alko pokochasz ten smak, albo bardzo znielubisz :)
UsuńOj, mógłby mi ktoś zrobić taki dżem :-).
OdpowiedzUsuńNa pewno ci wyjdzie, zrób z małej ilości, tak, jak ja :)
UsuńCiekawy przepis zamierzam wypróbować
OdpowiedzUsuńAutorskie połączenie smaku :)))
UsuńCiekawe. Uwielbiam dżem truskawkowy. Takie połączenie też może być smaczne.
OdpowiedzUsuńJest pyszny, podpatrzyłam, że lubisz z siostrą ciekawe połaczenia smakowe, to na pewno przypadnie wam do gustu.
Usuńbardzo inspirujący przepis. jestem ciekawa jak smakuje
OdpowiedzUsuńWypróbuj na niewielkiej ilości owoców, tak, jak ja po raz pierwszy zrobiłam :)
UsuńZapowiada się pysznie! Uwielbiam truskawki, mogłabym je jeść w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń