ŚWIĄTECZNE POTRAWY W ZDROWSZEJ WERSJI

wtorek, 4 grudnia 2018
DORSZ NA ŚWIĘTA PRZEPIS

        Myśl o świątecznym obżarstwie przeraża cię? O zakupach, staniach przy garach i dojadaniu wszystkiego przez dwa tygodnie po świętach nawet nie chcesz myśleć? Świetnie. To naturalny odruch. Mój również. Właśnie dlatego pojechałam na warsztaty "Jak cieszyć się zdrowymi świętami z bliskimi?" zorganizowanymi przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, a prowadzone przez Jagnę Niedzielską w CookUp Studio. To nasze drugie warsztaty w tym wspaniałym miejscu w tak zacnym gronie.

Dzięki miłej atmosferze mieliśmy okazję  rodzinnie oddać się gotowaniu, smażeniu, lepieniu, blendowaniu i innym czynnościom przybliżającym nas do gotowych potraw. Nawet mój osobisty mąż ujawnił swój kulinarny talent i przygotował wyśmienite śledzie w soku pomarańczowym oraz dorsza z kiszona kapustą z pomidorami. Córki za to z uwielbieniem lepiły pierogi. Ja natomiast postanowiłam pozostać tam, gdzie jest słodko i przygotowałam deser. Poniżej kilka prostych i przyjemnych w przygotowaniu przepisów na zdrowe potrawy świąteczne.

Dorsz z certyfikatem MSC (zrównoważone rybołówstwo) na kiszonej kapuście z pomidorami

Składniki na 5 osób:

- 600 g polędwicy z dorsza

- 300 g kiszonej kapusty

- 2 łyżki kminku

- puszka 400 g pomidorów pelati

- 15 g suszonych grzybów

- łyżka miodu gryczanego

- cebula

- ząbek czosnku

- sól himalajska

- biały pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oleju rzepakowym aż zarumienią się warzywa. Na koniec dodaj miód, pomidory i posiekaną kiszoną kapustę, duś pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, następnie dodaj kminek.

Dorsza podziel na 5 porcji. Delikatnie podsyp solą i białą solą. Smaż na patelni z obu stron na oleju rzepakowym aż zarumienią się. Pod koniec, przez ok. 1 minutę podlewaj rybę zebranym olejem na patelni. Rybę podawaj z kiszoną kapustą i grzybami zmielonymi w młynku do kawy.


Pierogi z mąki gryczanej z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej

Składniki na 5 osób (po 3 pierogi na osobę):

- 150 g mąki gryczanej

- 75 g mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki oleju

- ok. 200 ml wrzątku

- 100 g kaszy gryczanej niepalonej

- 250 g twarogu półtłustego

- 1/3 pęczka szałwii

- 1/3 pęczka kopru

- 1/3 pęczka pachnotki

- łyżka miodu gryczanego

- skórka z jednej pomarańczy

- olej rzepakowy

- sól himalajska

Przygotowanie:

Mąkę podsyp szczyptą soli, dodaj olej, wymieszaj dokładnie, następnie podlej wrzątkiem i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na 20 minut. Twaróg wymieszaj ze szczyptą soli i z drobno posiekanymi ziołami (szałwią, koprem i pachnotką). Na patelni rozgrzej 1/2 szklanki oleju i podpraż kaszę gryczaną do momentu aż stanie się chrupiąca. Ciasto rozwałkuj, wytnij okręgi i napełnij każdego pieroga farszem. Gotuj we wrzącej wodzie. Wyciągnij po 2 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawaj ze skórką z pomarańczy wymieszaną z kaszą.



Śledź w soku z pomarańczy i czarnuszką

Składniki dla 5 osób:

- 5 filetów matijas

- sok z dwóch pomarańczy

- skórka z jednej pomarańczy

- 1/3 szklanki oliwy extra virgin

- garść czarnuszki

- czarny pieprz

Przygotowanie:

Śledzie zamocz na 10 minut w zimnej wodzie, następnie przepłucz pod wodą bieżącą. Sok z pomarańczy wymieszaj dokładnie z oliwą, skórką, pieprzem i czarnuszką. Zalej śledzie marynatą i odstaw na minimum 10 minut.



Kakaowy krem z suszonych owoców i dojrzałego banana

Składniki na 5 osób:

- 50 g suszonych fig

- 50 g suszonych śliwek

- 50 g suszonych moreli

- dojrzały banan

- 2 łyżki kakao

- 3 łyżki oleju sezamowego

- łyżka miodu gryczanego

- wafel

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz wafla zblenduj. Jeśli będziesz miał trudność, dodaj wrzątek. Podawaj z waflem.


Co zrobić, by świąteczne potrawy były smaczne i lekkostrawne? Jak przygotować się do świąt, by nie przygotować ich zbyt dużo? Oto twoje świąteczna lista pomocnicza:

Święta to tylko dwa dni. Nie musisz w tym czasie nakarmić pułku wojska, dlatego ogranicz zakupy do konkretnej ilości potraw, które realnie dasz radę z rodziną zjeść.

Przez te dwa dni nie ma obowiązku jedzenia bez przerwy. Śniadanie, drugie śniadanie, obiad z deserem, podwieczorek i kolacja wystarczą, jak każdego dnia.

Dania mogą być mniejsze i lekkostrawne. Nie musisz katować się tradycyjnym przepisem, po którym wszyscy chorują przez tydzień.

12 dań powaliłoby konia na ziemię, nie musisz ich wszystkich robić.

Jeśli święta czekają cię w większym gronie, wyznacz każdemu przygotowanie konkretnej potrawy. Nie masz obowiązku stać tydzień przez świętami przy garach, ani tym bardziej przez całe święta.

Robiąc zakupy przemyśl, jakie składniki wykorzystasz w kilku daniach, by nie nakupować wszystkiego z  nadmiarem i odstawić resztę to wykorzystania kiedyś, czyli nigdy. 

Obiad możesz przygotować wcześniej. Upiecz mięso lub warzywa i zwyczajnie odgrzej go w święta.
Poza tym nikomu niczego nie ubędzie, jak raz zamówisz catering ;) 

Włącz rodzinę w przygotowania. Nagle może okazać się, że mąż świetnie smaży rybę, dzieci choinkę ubiorą same, a ty zamiast paść na twarz, wreszcie poczujesz magię świąt.

















6 komentarze

  1. Smaczne przepisy zwłaszcza ten krem na słodko. Widzę, że macie za sobą świetne rodzinne warsztaty 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzinne gotowanie to zawsze pozytywne doświadczenie, przepisy Jagny zdrowe i proste w wykonaniu, do tego mega smaczne.

      Usuń
  2. Wszystko wygląda obkednie, moje serce zabiło mocniej na widok dorsza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w takim wydaniu, w życiu nie jadłam tak dobrej ryby, a nie jestem ich fanką.

      Usuń
  3. Mniammm, przepisy zapisuję :) Uwielbiam takie wspólne przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że potrawy ci zasmakują. A wspólne gotowanie to świetna rodzinna integracja.

      Usuń