DYNIA FASZEROWANA DUSZONYMI GRZYBAMI

niedziela, 16 września 2018
DUSZONE GRZYBY

      Najlepsze dary jesieni to grzyby i dynia. Dynia posiada właściwości lecznicze i odżywcze, jest bogata w cynk, co powinni docenić zwłaszcza mężczyźni,. Jest też niskokaloryczna, co doceniają ci, którzy są na diecie. Grzyby nie zawierają zbyt wielu właściwości odżywczych, ale ich smak i aromat kusi właściwie każdego.

Mało doceniana dynia ozdobna, po wydrążeniu jest świetnym materiałem na "miseczkę" do jesiennego farszu. Dynia ozdobna jest sztywna nawet po upieczeniu, idealnie nadaje się do nafaszerowania. Farsz może być dowolny, wg. twojego uznania. Dziś proponuję ci farsz grzybowy.

Składniki:

  • dynie ozdobne
  • listek laurowy
  • ziele angielskie 
  • sól 
  • pieprz
  • ser żółty
  • dowolne grzyby

Umyte i wydrążone ozdobne dynie odkładamy na bok.  Grzyby-tylko te, których jesteś pewien lub kupione z pewnego źródła, oczyść, opłukaj , pokrój i uduś. Pamiętaj, że kurka to pieprznik jadalny, wiec nie dodawaj do niej pieprzu.W mojej mieszance znalazły się: opieńki, koźlarki, gąski , piaskowce i kurki. Oczyszczone wylądowały na patelni. Za radą teściowej dodaję łyżkę smalcu do smażenia. Grzyby nie mogą być zbyt długo na patelni, bo stanę się suche i gorzkie. Cały czas musisz je mieszać. Na osobnej patelni podduś cebulkę pokrojoną w talarki. Po kilku minutach połącz cebulkę  z grzybami, zasmaż.

Gotowy farsz zapakuj do wydrążonych dyniek, przykryj kawałkiem sera żółtego. Zapiekaj 20 min w termoobiegu w 180 stopniach. Podawaj mocno ciepłe i jedz razem z miąższem dyni.

Smacznego


JARZĘBINA nalewka, sok,dżem i kilka innych przepisów

Dynia faszerowana grzybami

Dynia faszerowana   zupa s=dyniowa

10 komentarze

  1. Wygląda smakowicie, niby tylko gdyby i dynia ale jak widać można bardzo smaczne danie stworzyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam dynie i grzyby. W różnych postaciach. Zupa z dyni, muffiny, zapiekanki, dynia w occie itp. Zapiekana oczywiście też.

      Usuń
  2. Przyznam szczerze, że nie przepadam ani za jednym, ani za drugim głównym składnikiem (grzyby lubię tylko zbierać 😉), chociaż muszę przyznać, że pomysł prezentuje się świetnie i może kiedyś przygotuję tę potrawę moim gościom 💙

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo dań, których sama nie jadam serwuję gościom i domownikom. Nie zamykam się tylko na to, co mi smakuje.

      Usuń
  3. Bardzo oryginalny sposób podania. Szczególnie, że mamy sezon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ozdobne dynie pełnia funkcję miseczek, mają na tyle sztywną skórkę, że danie nie jest tak wiotkie, jak w cukinii czy papryce.

      Usuń
  4. Dynia z grzybami - ciekawe połączenie, trzeba by wypróbować bo mega ciekawa jestem jak to może smakować, tym bardziej że sezon jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Sama lubię dynię zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji.

      Usuń
  5. Jestem zaskoczona połączeniem tych dwoch smaków :)

    OdpowiedzUsuń