PIECZONE BURAKI-HIT TEGO SEZONU. SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW

piątek, 11 maja 2018
sałatka z burakółw

       Pieczone buraki to jedne z moich ulubionych warzyw. Piekę je, gdyż nie tracą w ten sposób swoich wartości odżywczych. Najlepiej piec je w skórce pod przykryciem. Jednak jak dla mnie trwa to zbyt długo, dlatego kroję je w cienkie plasterki i piekę. Skracam w ten sposób czas pieczenia. Cały burak wymaga ponad godzinnego pieczenia, ten w plasterkach 18-20 min.


Pieczone buraki podaję w sałatce:
  • sałata mix lub rukola /lepsza rukola do tego zestawu/
  • pieczone buraki 
  • czarna fasola z puszki
  • ser feta lub kuleczki z twarożku
  • prażone pestki dyni lub słonecznika
  • gęsty ocet balsamiczny lub pesto z pietruszki i bazylii


Surowe buraki obieram i kroję w plasterki na grubość ok 2mm, skrapiam je oliwą z pestek dyni, dodaje odrobinę soli i pieprzu kolorowego, mieszam i wsypuję do sita frytkownicy beztłuszczowej.  Piekę w niej ok 15 min w 200 stopniach. Jeśli jeszcze takiej nie posiadasz możesz upiec je w piekarniku 20 min w 180 stopniach bez termoobiegu. Sałatę układam na półmisku, daje na nią buraczki, opłukaną czarna fasolę, ser, prażone pestki. Przed podaniem polewam octem balsamicznym lub pesto.


Kuleczki z twarożku: twarożek blenduję na gładko, dodaje ulubione przyprawy i zioła, formułuję kuleczki, obtaczam je w drobno siekanym koperku lun natce pietruszki. Podaje jako dodatek do sałatek.

Pesto z pietruszki i bazylii: listki bazylii i natki pietruszki wsypuje do blendera, dodaję oliwę, przyprawy, blenduję.

frytkownica beztłuszcowa

pieczone buraki

Dlaczego beztłuszczowa frytkownica? Przede wszystkim jest to opcja bez tłuszczu.  Żeby upiec 4 buraczki musiałam nagrzewać cały piekarnik, w tym urządzeniu mam mały koszyczek mieszczący 10 ziemniaków pokrojonych w słupki, 1 pokrojoną paprykę oraz 4 buraki pokrojone w plasterki. Pieczenie zajmuje mi 15 min. Tyle wystarczy, żeby zrobić bezmięsny obiad lub kolację. Dla mnie to ekonomiczna opcja, mniejsze zużycie prądu i możliwość cieszenia się domowym jedzeniem bez tłuszczu. Próbowałam w niej robić ziemniaki, paprykę, kalafior i brokuły, buraczki, marchewkę oraz cukinię. Nad pieczeniem tej ostatniej muszę jeszcze popracować. Pierwsze testy wypadły pomyślnie, zobaczę po miesiącu lub dwóch jakie możliwości jeszcze daje. 

 frytkownica beztłuszcowa

16 komentarze

  1. Zdrowe takie buraczki! Mimo, ze nie przepadam, co jakiś czas staram się jeść....;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej wersji na pewno zmienisz zdanie i polubisz.

      Usuń
  2. Kiedyś nie lubiłam, teraz często sama robie i nawet zaprawiam na zimę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynowane uwielbiam <3 Zawsze wybieram te malutkie, wielkości rzodkiewki.

      Usuń
  3. Ja dopiero w połowie zeszłego roku przekonałam się do testowania na różne sposoby buraków i żałuję, że tak długo zwlekałam. Przecież to pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zanim zaczęłam wykorzystywać je do sałatek robiłam z nich tylko sok, barszcz, buraczki na ciepło i gotowane, starte na tarce z cebulką.

      Usuń
  4. buraki z twarogiem i prażonymi ziarnami to boskie połączenie, czesto na tej bazie robię sałatki :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam robić twarogowe kuleczki, sama kompozycja ziół i przypraw jest mega zabawą.

      Usuń
  5. Uwielbiam buraki w takiej sałatkowej postaci! Ale nigdy nie wpadło mi do głowy żeby przyrządzać je we frytkownicy. To chyba przekonało mnie do jej zakupu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka robi taka furorę, że jak ktoś jej spróbuje to na następniej imprezie u niego, jest ona serwowana.

      Usuń
    2. Jeśli chodzi o frytkownicę to jeden z lepszych pomysłów. Bez tłuszczu lub z jego minimalna ilością (kilka kropli), oszczędnie, bo nie trzeba dla jednej porcji włączać piekarnika i zawsze można jedzenie w niej podgrzać.

      Usuń
  6. Ciekawa sałatka. Choć za burakami nie przepadam (nie wiem dlaczego, ale zawsze pachną mi ziemią), to warto się przełamać. A i maszynka niczego sobie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybieram tylko takie, które ni pachną ziemia, a w sumie nie śmierdzą wilgotną piwnicą. Byłam bardzo sceptycznie nastawiwona do nich, jednak po zjedzeniu w sałatce pokochałam.

      Usuń
  7. O proszę takiego sprzętu jeszcze nie znałam, bardzo ciekawy. Jeśli chodzi o buraki to takie śmieszne warzywo, że lubię je w każdej postaci ale soku nie przełknę:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na sok dam ci patent: burak, jabłko i odrobina chilli. Zobaczysz, że ten zestaw zostanie z tob na zawsze.

      Usuń
  8. Frytkownica beztłuszczowa już od jakiegoś czasu znajduje się na mojej liście przedmiotów do kupienia :)

    OdpowiedzUsuń