Lilak bez, bez pospolity, lilak pospolity to krzew popularnie zwany bzem. Posiada pojedyncze lub podwójne kwiaty, występuje w kolorze białym, lekko fioletowym, liliowym i ciemnym fiolecie. Wszystkie odmiany są jadalne. Kwiatki warto wykorzystać na pyszną lemoniadę, która na upalną majówkę jest idealna.
Jadalna jest cała roślina. Warto wykorzystać paczki, kwiaty, liście, korę. Działą napotnie, przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, na kaszel i przeziębienie. Zewnętrznie przy przemywaniu i nacieraniu działa przeciwtrądzikowo i przeciwreumatycznie.
Jednak dziś jest idealny dzień na ochłodzenie się lemoniadą z lilaka bzu.
kwiatki lilaka bzu
kilka plasterków cytryny
sok z połówki cytryny
woda
Kwiatki należy opłukać, gdyż żyją w nich pajączki, których nie chcemy wciągać przez słomkę. Kwiatki, cytrynę, sok z cytryny umieszczamy w dzbanku, zalewamy wodą. Po kilku minutach cieszymy się aromatyczną lemoniadą.
Niżej znajdziesz przepisy na aromatyczne wody smakowe oraz na syrop i miód z mlecza/mniszka i sosny.
TU znajdziesz przepisy na pyszne wody smakowe min. z fiołków, róży, pokrzywy czy ogórka.
Sprawdzony przepis na syrop i miód z mniszka lekarskiego popularnie zwanego mleczem
Syrop z sosny
2 komentarze
Taki przekwitnięty może być? Moja mam mogłaby się nacierać!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący post, aż miło poczytać :) Ładne zdjęcia i masa ciekawostek i inspiracji tu u Ciebie! Zawsze jak zaglądam na Twojego bloga, to znajdę coś nowego i pomysłowego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do oglądania mojej twórczości : nowy lilakowy post oraz o szyciu innowacyjnych kocyków dla dzieci i niemowląt z wielowarstwowej bawełny - tym razem w kotki z haftem :) https://edreamsstyle.wordpress.com/