IRLANDZKI CHLEB SODOWY

środa, 25 października 2017
chleb sodowy przepis

            Do tej pory znałam trzy rodzaje chleba. Klasyczny na zakwasie, na drożdżach oraz z kaszy gryczanej. W sumie tych trzech zebrało się jeszcze kilka wariacji z różnymi dodatkami, ale podstawowe przepisy zawsze były te same, zmieniały się tylko dodatki. Ostanio poznałam nowy przepis na chleb bez drożdży i bez zakwasu. Chleb, który wykonuje się w 10 min, piecze 50 i po chwili można go jeść.  Dla mnie to wspaniała alternatywa, gdyż nie kupuję chleba na drożdżach, a  tego na zakwasie nie umiem piec. Przepis jest prosty, wykonanie szybkie, a efekt spektakularny. Czego chcieć więcej? Poniższy przepis to moje kompozycja, opcja która powstała metoda prób  o błędów. 

CHLEB SODOWY NA MAŚLANCE I JOGURCIE

Składniki:


  •  mąka pszenna 550 g
  •  maślanka 300 ml
  •  jogurt naturalny 200 ml
  •  sól 1 łyżeczka
  •  soda 1 łyżeczka
  •  odrobina majeranku
  •  olej do posmarowania rąk
  •  mąka do oprószenia chleba


Wykonanie:

Przed przystąpieniem do wyrobu ciasta nastaw piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu.
Mąkę i sodę przesiej przez sito do miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj łyżką. Natłuść ręce olejem i wyrób gotowe ciasto. Z niego uformuj okrągły bochenek i natnij na krzyż. Z podanej porcji wyjdą ci dwa małe chlebki.  Jeśli lubisz dodaj do środka ziarna lub przyprawy, świetny chlebek wychodzi zarówno z mąki pszennej, kukurydzianej, orkiszowej, żytniej i razowej. Moja córka jednak marzyła o białym chlebku, bo nie jadła takiego od dwóch lat.

WAŻNE!!! Uformowany chlebek musi trafić natychmiast do pieca!

Chleb piecz w 200 stopniach, 50 min bez termoobiegu, na kratce w połowie piekarnika.

    Poglądowo mąka, z której został upieczony chlebek.



                                    Więcej przepisów znajdziesz w zakładce KULINARIA

1 komentarze