7 PYSZNYCH RZECZY, KTÓRE MOŻESZ ZROBIĆ ZE SKÓREK Z JABŁEK

czwartek, 16 lutego 2017

              Najstarszy ślad jabłoni w Polsce, archeolodzy odkryli w okolicy Biskupina. Znalezisko oszacowali na 1600 r. p.n.e. Jabłka są bogatym źródłem witamin docenianym na całym świecie. Choć rosną nie tylko w naszym kraju, to jednak Polska jest największym dystrybutorem jabłek. Ich zdrowotne właściwości znane są od wieków.W medycynie naturalnej gotowane, tarte jabłka stosuje się na biegunkę u dzieci oraz niestrawność i chorobę wrzodową u osób dorosłych. Jabłka cenione są przed osoby na diecie. Są sycące i niskokaloryczne. Zawierają bardzo dużo witaminy C, której najwięcej gromadzi się pod skórką. Małe jabłuszka maja znacznie więcej wit C niż te duże. Mają również zbawienny wpływ na pracę mózgu, chronią go przed uszkodzeniami komórek i utrata pamięci. Często je obieramy, a skórki lądują w koszu. Błąd, można je jeszcze wykorzystać:

HERBATA

Wystarczy, że uprzednio umyte jabłka obierzesz, a ze skórek możesz zaparzyć aromatyczną herbatę jabłkową. Równie pyszna możesz zaparzyć z pociętych gałązek jabłoni.
Herbatka ze skórek jabłka jest doskonałym środkiem do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.


KISIEL

Skórki ugotuj i zmiksuj blenderem, dodaj odrobione krochmalu-maki ziemniaczanej z wodą i zagotuj, uzyskasz pyszny kisiel. Możesz nieco dosłodzić do smaku.


GALARETKA

Z ugotowanych i i zmiksowanych blenderem skórek zrobisz pyszna galaretką dodając żelatyny.


KOKTAJL

Wystarczy zblendować skórki dodać wodę lub jogurt i cieszyć się pysznym koktajlem. Dodaję do niego miętę :)

OCET
Domowy ocet wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie.


Lubisz mnie? Polub
                                                      

CZIPSY

Rozłóż skórki na papierze do pieczenia, spryskaj je wodą i podsusz w lekko uchylonym piekarniku.

KARMA DLA GRYZONI

Po prostu ususz je na kaloryferze i po trochu podawaj pupilom. Oczywiście nie można przesadzać z ilością, bo przysmak zawiera dużo cukru.



Proponowane przepisy


To jak? Przekonałam cię do skórek z jabłek?

10 komentarze

  1. Strasznie lubię takie podejście do jedzenia, kiedy nic się nie marnuje :) Najłatwiej jest zatrudnić do pomocy domowe zwierzątka, ale kiedy ich nie mamy, takie kombinacje są rewelacyjne ;) Nie słyszałam o tych sposobach - z pewnością będę korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystaj na zdrowie. Marnujemy zbyt dużo jedzenia, a przecież płacimy za nie ciężkie pieniądze. Warto wykorzystywać wszystko, co się da :)

      Usuń
  2. Herbata? Ciekawe! Chipsy córka lubi, a ocet teściowa robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbatę możesz zrobić praktycznie ze wszystkiego. Zdecydowana większość tego, co nas otacza jest jadalna, do tego ma dobroczynne właściwości.

      Usuń
  3. fajny pomysł na wykorzystanie skórek, które zostają po jedzeniu jabłek przez dzieciaki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ocet zrobię, bo przepis super! Skórka ma najwięcej witamin, wiec post super:)

    OdpowiedzUsuń

To miejsce dla ciebie,
ale zanim skomentujesz pamiętaj, że ten blog to w dużej mierze ironiczne spojrzenie nie tylko na macierzyństwo, pokazane ze specyficznym może, ale jednak poczuciem humoru.