Dżem truskawkowy z kwiatami czanego bzu.



Proponuję dziś moje odkrycie nowego smaku.
Zrobiony , sprawdzony , smaczny.

Dżem z truskawek i kwiatu czarnego bzu.
-0,5kg truskawek ( pokroić w ćwiartki)
-5 baldachów kwiatu czarnego bzu (dokładnie oskubać z kwiatków, gałązki wyrzucić)
-60 dag cukru
-otarta skórka z cytryny lub pomarańczy

Truskawki z kwiatkami gotować do odparowania soku, ciągle mieszając, potem dosypać cukier, przełożyć gorący do słoików. (jeśli masz dużo soku zlej do butelki, zaoszczędzisz dzięki temu godzinę gotowania)
Smacznego.

Z 1 kg truskawek wyszły 3 słoiki dżemu.


                                                               

CONVERSATION

11 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam niczego co ma w sobie czarny bez. Nie wiem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, są tylko dwie opcje, alko pokochasz ten smak, albo bardzo znielubisz :)

      Usuń
  2. Oj, mógłby mi ktoś zrobić taki dżem :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno ci wyjdzie, zrób z małej ilości, tak, jak ja :)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis zamierzam wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe. Uwielbiam dżem truskawkowy. Takie połączenie też może być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, podpatrzyłam, że lubisz z siostrą ciekawe połaczenia smakowe, to na pewno przypadnie wam do gustu.

      Usuń
  5. bardzo inspirujący przepis. jestem ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj na niewielkiej ilości owoców, tak, jak ja po raz pierwszy zrobiłam :)

      Usuń
  6. Zapowiada się pysznie! Uwielbiam truskawki, mogłabym je jeść w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń

To miejsce dla ciebie,
ale zanim skomentujesz pamiętaj, że ten blog to w dużej mierze ironiczne spojrzenie nie tylko na macierzyństwo, pokazane ze specyficznym może, ale jednak poczuciem humoru.