sposoby na kawę, czyli, jak ją zrobić efektownie

wtorek, 11 lutego 2014
KAWA

Pytacie mnie czego używam do robienia swoich kaw,
jaki mam ekspres?

Odpowiedź jest banalnie prosta.
używam: słoika (nie mam shakera), najtańszego spieniacza do mleka 
oraz różnych kaw, czekolady an gorąco i kawy inki.

Dodatki: 
- mleko 3,2%,
- starta czekolada do posypania lub czekolada instant, 
-sos czekoladowy, 
-cukier, cukier trzcinowy
-likier krówkowy,
-lód

Różne rodzaje filiżanek i szklanek,
łyżeczki, słomki.




KAWA MROŻONA 

Do butelki lub litrowego słoika wlewamy ok 2 cm mleka 3,3% (musi być bezpośrednio z lodówki), wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (tu jacobs velvet), łyżeczka-dwie cukru.
Zakręcamy butelkę/słoik, intensywnie potrząsamy do uzyskania pianki, wlewamy do szklanki, dekorujemy bitą śmietaną.










KAWA Z MLEKIEM
Do filiżanki wsypujemy kawę rozpuszczalną (tu jacobs kronung), zalewamy gorącą wodą, wsypujemy łyżeczkę cukru trzcinowego.
Do szklanki wlewamy ok 1cm mleka 3,2%, zimnego, spieniamy spieniaczem.
Pianę nakładamy na kawę, mieszamy.




KAWA MROŻONA 2
Do butelki lub litrowego słoika wlewamy ok 2 cm mleka 3,3% (musi być bezpośrednio z lodówki), wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (tu jacobs velvet), łyżeczka-dwie cukru, wrzucamy trzy kostki lodu.
Zakręcamy butelkę/słoik, intensywnie potrząsamy do uzyskania pianki, wlewamy do szklanek.






 KAWA Z PIANĄ Z MLEKA
Wsypujemy do filiżanki łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (tu jacobs velvet)zalewamy gorącą wodą, mieszamy.
Do szklaneczki wlewamy 1cm mleka zimnego 3,2%, spieniamy, dokładamy do zaparzonej kawy, mieszamy (pianka powinna być nieco jaśniejsza od kawy,na wierzch nakładamy resztę piany z mleka (ma być biała-dzięki temu mamy efektowne warstwy)



KAWA Z LIKIEREM
Do filiżanki wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (tu nescafe), płaską łyżeczkę cukru, zalewamy gorącą wodą ok połowę filiżanki, wlewamy łyżeczkę lub dwie likieru (tu krówkowy) Do szklaneczki wlewamy 1cm mleka zimnego 3,2%, spieniamy, dokładamy do zaparzonej kawy,mieszamy spieniaczem, na wierzch nakładamy łyżkę spienionego mleka. (poniżej zamiast likieru kostka milki).



KAWA INKA Z PIANKĄ Z MLEKA
Łyżeczkę-dwie kawy inki karmelowej zalewamy gorącą wodą do połowy filiżanki (jeśli ktoś lubi może posłodzić, inka karmelowa sama w sobie jest słodka).
Spieniamy mleko 3,2% zimne, nakładamy na kawę, nie mieszamy.
(Tu z jednej łyżeczki, poniżej z dwóch).

 KAWA NA ZIMNO
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej (tu jacobs velvet), zalewamy gorącą wodą na wysokość 3cm szkalnki, dosypujemy łyżeczkę cukru,mieszamy,
Spieniamy mleko 3,2% zimne, przekładamy do szklanki z kawą,mieszamy spieniaczem, na wierz nakładamy pianę z mleka.


KAWA Z PIANKĄ I POSYPKĄ
 Kawę rozpuszczalą zalewamy gorąca wodą (tu jacobs velvet, powyżej kronung, poniżej kawa karmelowa), na wierzch nakładamy pianę z mleka, sypiemy posypkę z czekolady instant.


 CZEKOLADA NA GORĄCO Z PIANKĄ
Trzy łyżeczki czekolady na gorąco zalewamy gorącą wodą w szklance do jej połowy.
Spieniamy mleko 3,2% zimne, wlewamy pianę do szklanki (by uzyskać taki efekt warstw).





 KAWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.
Na ścianki szklanki, naokoło wlewamy polewę czekoladową (spiralnie), w innej szklance zaparzamy kawę rozpuszczalną i wlewamy do szklanki ze wzorami z polewy,
Na wierzch dajemy spienione mleko, w zależności od intensywności mieszania i gęstości polewy utworzą się wzory.


mój spieniacz jest taki, jak ten ze zdjęcia (ok 10zł)

Teraz wasza kolej na kawę :)

32 komentarze

  1. Jest prawie 23 a ja chce kawy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Połowę z tych kaw piłam i naprawdę niewiele trzeba aby wypić pyszna kawę
    pozdrawiam B.P

    OdpowiedzUsuń
  3. myślałam, że do robienia takich kaw potrzebny jest specjalny ekspres

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja myślałam że ty jakieś super machiny masz :D To mnie zaskoczyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak się nie ma co się lubi....

      Usuń
    2. To się pije czarną, sypaną :D
      A szczerze to muszę wypróbować. Myślałam że takie kawy to tylko profesjonaliści robią :)

      Usuń
    3. kochana na fajne kawusie z sypanych chyba zrobię oddzielny wpis, bo tego tez mam troszkę w zanadrzu...

      Usuń
  5. O jakie pyszności. Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj to coś dla mnie :-)
    jestem smakoszką kawy :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. same pyszności tutaj :-)

    www.hotelowerecenzje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tylko kawy mleczne - bardzo mleczne :D
    musze poprobowac... a teraz chce mi sie jablecznika :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fju fju... Urodzony barista z Ciebie... Taki kombinowany barista ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś też trzepałam kawę słoikiem :D Ale teraz mam najtańszy ekspres i nie pijam już rozpuszczalnej, a i pienienie mleka wymaga ode mnie mniej energii. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następny kursik zrobię z parzonej ;) też bez ekspresu

      Usuń
  11. muszę kupić taki spieniacz! kawa jak z ekspresu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Szkoda ze nie mogę się teraz pochwalić swoją kawą! :D tylko ja nie zrobiłam do końca sama. Koleżanka kupiła sobie w końcu wypatrzony już dawno temu ekspres Saeco z młynkiem, karafką na mleko i w ogóle, który wszystko robi sam. Teraz pijemy np takie pyszne warstwowe caffe latte, przydałaby sie jeszcze ta polewa czekoladowa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wrzucaj śmiało na fp w komentarzach zdjęcia i chwal się :)

      Usuń
  13. No to ja ci podpowiem jeszcze jak zrobić trójkolorowe latte macchiato :)
    mleko 3,2% zagrzej(np w mikrofali, jest szybciej :P) spień spieniaczem (mam dokładnie ten sam co ty), kubek należy przechylić by piana wyszła wyższa.
    przelewasz pianę do wysokiej szklanki tak żeby było jej 2/3 w szklance. w filiżance z jednej łyżeczki robisz kawę. I teraz są dwa sposoby by mieć 3 kolorową kawę, albo lejesz po łyżce wysokiej (łyżkę wkładasz po ściance i tak lejesz- moim zdaniem nie zawsze wychodzi) albo lejesz (najlepiej małym dzbankiem lub czymś co ma dzióbek) dokładnie w środek- nie zbyt szybko ale też nie za wolno. Wyjdzie na 100% . mnie zawsze wychodzi :)
    Także czekam na fotorelacje z robienia latte :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, dzięki :)))))))))))))))

      Usuń
    2. może zachce mi się rano, to zrobię taką latte ;)

      Usuń
  14. Wowww!!! Super!! Prosto, smacznie i efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super. Ja mam taki spieniacz do mleka, rewelacja, też zapłaciłam 10 zł na wyprzedaży. Piękne kawy i bardzo efekowne szklanki!!! http://kosmetycznieizpasja.blogspot.com/2013/10/kawusia.html

    OdpowiedzUsuń
  16. O rany! Ale super! Zaraz poproszę mojego Jaśka by mi którąś zrobił.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha ! Też uwielbiam Jacobs Velvet do mrożonej, mniam mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie napoje na lato, szczególnie jak mają delikatny smak. Świetnie napisany wpis, może się też przydać inny na to przepis jaki sama od czasu do czasu stosuję http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-mrozona-kawe/.Tylko raczej nie wolno pić jej za często bo serce mocno może przyspieszyć bicie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Prawdziwa baza najlepszych pomysłów na kawe!

    OdpowiedzUsuń
  20. Super, wszystkie wyglądają przepysznie! Chętnie wypróbuję Twoje przepisy, jak tylko złapię wolną chwilę :) Póki co chadzam na kawę do wrocławskiego Etno - http://etnocafe.pl/kawiarnie-we-wroclawiu/. Mają naprawdę świetną kawę i ciepłą, domową atmosferę.

    OdpowiedzUsuń

To miejsce dla ciebie,
ale zanim skomentujesz pamiętaj, że ten blog to w dużej mierze ironiczne spojrzenie nie tylko na macierzyństwo, pokazane ze specyficznym może, ale jednak poczuciem humoru.