rolada z bitą śmietaną

niedziela, 22 grudnia 2013

Ciasto :
-niepełna szkl mąki
-3 jajka
- 1/3 szkl wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cukru waniliowego
-szkl cukru

Białka ubić na szytwno , dosypać cukier waniliowy , ubijać dalej, żółtka utrzeć z cukrem ,dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę , zmixować , dodać białka , Odłożyć trochę do drugiego naczynia - dosypać kakao. Część z kakao wlać do szprycy lub pojemnika po keczupie i "rysować " wzorki na papierze do pieczenia, nalać na to jasne ciasto i na wierzchu narysować wzorki resztą ciemnego ciasta . Piec w 200 st 15-17 min .
Zrolować z papierem do ostygnięcia lub zdjąć i rozłożyć na ściereczce i zrolować .

Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem , rozsmarować na cieście , zrolować , posmarować wierz roladki śmietaną , obtoczyć w wiórkach kokosowych .
Może nie wyszła idealnie ,ale jest smaczna .
Smacznego i powodzenia .

photo  photo

0 komentarze

Prześlij komentarz

To miejsce dla ciebie,
ale zanim skomentujesz pamiętaj, że ten blog to w dużej mierze ironiczne spojrzenie nie tylko na macierzyństwo, pokazane ze specyficznym może, ale jednak poczuciem humoru.