chlebem się dzielę

piątek, 3 stycznia 2014

          Po olśnieniu, jakiego doznałam, gdy dowiedziałam się, co tak naprawdę zawiera pieczywo ze sklepów,decyzja byłą szybka: piekę chleb w domu. Nigdy tego nie robiłam, widziałam znaczy,jak piekła teściowa, ale z tym miałam zmierzyć się sama.


Przepis wzięłam od Kreatywnym okiem

Jedna porcja (na dużą blaszkę wzięłam dwie)






  • 0,5 kg mąki


  • 50 dag drożdży świeżych ( u Tomka były suszone)


  • 2 łyżeczki cukru


  • 2 łyżeczki soli płaskie


  • otręby – nie żałowałam


  • 400 ml wody


  • bułka tarta i tłuszcz do blaszki

  • - See more at: http://kreatywnymokiem.blogspot.com/2013/08/domowy-chleb-prosty-szybki-smaczny.html#sthash.JOUdEyLT.dpuf
    -50dag mąki pszennej (można zmieszać z żytnią)
    -5dag drożdży
    -2łyżeczki cukru
    -2płaskiełyczeczki soli
    -400ml ciepłej wody
    -otręby, płatki osiane,słonecznik, sezam... (pełna dowolność) szczodrze sypałam
    można dodać przyprawy np oregano (co kto lubi)
    troszkę oleju

    Drożdże zmieszać z cukrem i odrobiną wody, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, otręby, sezam,słonecznik (suche składniki), wymieszać, wlać wodę i rozczyn. Wyrabiać, by ładnie odchodziło od ręki posmarowałam ją olejem. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić do wyrośnięcia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni (bez termoobiegu) 1godzinę.

    Smacznego

                  po upieczeniu do stygnięcia położyłam na kratce, żeby nie zaparował od spodu



    Masz swój przepis na chleb? Podziel się nim.






  • 0,5 kg mąki


  • 50 dag drożdży świeżych ( u Tomka były suszone)


  • 2 łyżeczki cukru


  • 2 łyżeczki soli płaskie


  • otręby – nie żałowałam


  • 400 ml wody


  • bułka tarta i tłuszcz do blaszki

  • - See more at: http://kreatywnymokiem.blogspot.com/2013/08/domowy-chleb-prosty-szybki-smaczny.html#sthash.JOUdEyLT.dpuf





  • 0,5 kg mąki


  • 50 dag drożdży świeżych ( u Tomka były suszone)


  • 2 łyżeczki cukru


  • 2 łyżeczki soli płaskie


  • otręby – nie żałowałam


  • 400 ml wody


  • bułka tarta i tłuszcz do blaszki

  • - See more at: http://kreatywnymokiem.blogspot.com/2013/08/domowy-chleb-prosty-szybki-smaczny.html#sthash.JOUdEyLT.dpuf
                                                                

    21 komentarze

    1. no kurcze:) zjadłabym gdyby nie moja przypadłość :( ja dziś spierniczyłam dwa blaty na tort tęczowy, daję spokój do jutra....a jutro kolejna część bitwy. tym razem wygram :)

      jak rodzina na chleb? pożarła?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. wczoraj pożarli jeden , dziś upiekłam drugi

        Usuń
    2. Chleba naszego powszedniego dala nam Bożenka

      OdpowiedzUsuń
    3. Dodam tylko ze im dłużej ciasto się wyrabia tym więcej powietrza dostaje i jest lepsze
      Pozdrawiam córka piekarza

      OdpowiedzUsuń
    4. chodzi za mną to pieczenie chleba i chodzi i gdzie się ostatnio nie popacze tam chleb :) będę musiała kiedyś i ja poczynić

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. zaczynaj jutro, kilka minut trwa przygotowanie, piecze się godzinę, stygnie ok 40 min
        zaczniesz rano na drugie śniadanie zdążysz :)

        Usuń
    5. Mniam :-) mój tato taki piecze, pychota :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. fajnie mieć tatę, co chlebek upiecze :))))))))))

        Usuń
      2. Pewnie! Zwłaszcza ze piec się nie potrafi samej ;-)

        Usuń
    6. Mniam :-) mój tato taki piecze, pychota :-)

      OdpowiedzUsuń
    7. dawno nie robiłam :) aż mi ślinka teraz cieknie!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. koniecznie wróć do tego przepisu, wiesz, że warto :)

        Usuń
    8. Odpowiedzi
      1. koniecznie, prostrzy w wykonaniu niż mufinki

        Usuń
    9. wow potężny kawał chleba! Polecam również ten: http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-wieloziarnisty Mega szybki i pyszny! Pozdrawiam www.babyfirstspoon.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    10. dzięki, ciekawy przepis z krupczatką,wypróbuję :)

      OdpowiedzUsuń
    11. wyglada smakowicie - chyba sie skusze bo te sklepowe juz mi sie znudzily

      OdpowiedzUsuń
    12. Super chlebek,zawsze się udaje i najważniejsze,że dzieci za nim przepadają.Można użyć tych ziaren które dziecią smakują ,my dosypujemy słonecznika i siemie lniane.

      OdpowiedzUsuń

    To miejsce dla ciebie,
    ale zanim skomentujesz pamiętaj, że ten blog to w dużej mierze ironiczne spojrzenie nie tylko na macierzyństwo, pokazane ze specyficznym może, ale jednak poczuciem humoru.